Україна має представити Європарламенту свою позицію у

Україна має представити Європарламенту свою позицію у "газовій війні" - євродепутат

Укрінформ
Депутат Європарламенту Елмар Брок запропонував, щоб Україна під час сесії ЄП наступного тижня донесла свою позицію у черговій «газовій війні».

Про це він сказав під час зустрічі з керівником місії Європейського парламенту з оцінки потреб Верховної Ради України, президентом Європарламенту (2002-2004 рр.) Петом Коксом і віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе, повідомляє Урядовий портал.

«Ми знаємо, що Росія намагається посіяти сумніви щодо надійності України як транзитера газу до Європи. Але всім нам потрібно почути і позицію України, отримати реальні докази та аргументи про порушення Росією домовленостей для того, аби ухвалити рішення щодо подальшої співпраці з нею», - наголосив євродепутат.

У свою чергу Климпуш-Цинцадзе заявила, що Росія вкотре показала, що використовує газ як інструмент політичного тиску, як зброю у своїй гібридній війні, і це загроза не лише для України, а й для всієї Європи. «Це має підштовхнути країни ЄС до того, аби тверезо оцінити загрози та остаточно відмовитися від «Північного потоку-2», - зазначила вона.

Крім того, під час зустрічі наголошувалося на тому, що євроінтеграція в Україні має бути винесена за межі політичної боротьби. «Суспільство має сформувати такий потужний запит на євроінтеграцію, який жоден з українських політиків чи урядовців не зможе проігнорувати. Тоді уряд і парламент не матимуть іншого виходу, як спільно працювати над ухваленням євроінтеграційних законопроектів», - зазначив Пет Кокс.

Климпуш-Цинцадзе детальніше поінформувала політика про ситуацію з урядово-парламентською «дорожньою картою» з імплементації положень Угоди про асоціацію та щодо політичної ситуації навколо основних законопроектів.

Читайте також: Війна “Нафтогазу” і “Газпрому”: що далі і чим закінчиться?

Як повідомлялося, 28 лютого Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу України" 4,63 млрд дол. за недопостачання погоджених обсягів газу для транзиту. Проте з урахуванням раніше присудженої на користь "Газпрому" суми за контрактом на постачання арбітри зробили залік зустрічних вимог, за підсумками якого "Газпром" зобов'язаний заплатити "Нафтогазу" 2,56 млрд дол. 

"Газпром" після програшу у Стокгольмському арбітражі за позовом "Нафтогазу" заявив про початок процедури розірвання контрактів з українською компанією на постачання і транзит газу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-