Дострокові вибори паралізують реформи в країні на рік - Парубій

Дострокові вибори паралізують реформи в країні на рік - Парубій

Укрінформ
У разі проведення дострокових парламентських виборів втілення усіх важливих реформ, прийняття яких очікується Верховною Радою, буде призупинене на рік.

Про це заявив голова Верховної Ради України Андрій Парубій у прямому ефірі "Свободи слова" на ICTV, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні, пішовши в систему дочасних виборів (якщо навіть таке фантастично допустити), всі перераховані реформи - і Антикорупційний суд, і зняття недоторканості - вони просто знімаються з порядку денного, і вся країна переходить у виборчу систему. Я наголошую, що це - мінімум на півроку, якщо буде швидко і оперативно сформований новий склад. А якщо нас чекатимуть довгі спікеріади, то це може тривати й до року. Фактично це – зупинити країну на рік. Лишити без Антикорупційного суду, без нового ЦВК, без нового виборчого кодексу, без зняття недоторканності (з народних депутатів – ред.)", – заявив Парубій.

Читайте також: Парубій каже, що розгляд законопроекту про нацбезпеку – питання кількох днів

На його переконання, аби цього не сталося, "треба займатися не політикою, не протистоянням і пошуком рейтингу, а щоденною планомірною системною роботою в Парламенті".

"Початок кампанії дочасних виборів означає на півроку, чи на рік паралізувати країну і не дати можливість приймати жодні рішення", - наголосив Парубій.

Читайте також: Парубій сказав, коли ВР зможе розглянути законопроект про антикорупційний суд

Він також вказав на те, що Конституція чітко визначає умови, за яких може відбутися розпуск Парламенту: "Перша з них – якщо упродовж місяця після оголошення про розпад коаліції не створена нова коаліція... Друга умова, за якої можуть відбутися дочасні вибори - якщо після відставки Уряду впродовж 60 днів не був сформований новий Уряд... І зрештою, третя умова - якщо протягом 30 днів Верховна Рада не може розпочати пленарні засідання під час однієї сесії".

Читайте також: Парубій підтримує закріплення у Конституції курсу на вступ до НАТО

На переконання спікера, ця тема дострокових виборів є "політизованою" та "невигідною для України".

"Для України, на моє переконання, вона на цьому етапі, етапі збройної агресії, є шкідливою і для неї немає ніяких юридичних передумов. Тому вибори до Верховної Ради України відбудуться в той термін, в який передбачений Конституцією України - у жовтні наступного року", - заявив Парубій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-