Євроінтеграційні закони: Геращенко обурена

Євроінтеграційні закони: Геращенко обурена "профанацією"

Укрінформ
Уряд має виявляти більше ініціативи у підготовці і ухваленні законопроектів, необхідних для імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. 

Про це у виступі на конференції «Підсумки імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом за 2017 рік та подальші плани» заявила перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, повідомляє кореспондент Укрінформу. Також вона додала, що уряд має забезпечити фахову експертизу таких законопроектів на відповідність європейському праву. 

"Звичайно, це ганьба, що парламент тільки на 30% виконав свою домашню роботу по імплементації Угоди. Але, вибачте  дорогі колеги, чи знаєте ви, що більше 80% тих законів, які має прийняти парламент для імплементації Угоди, подається не від уряду? В жодній країні світу такого не було, щоб євроінтеграційні закони подавалися від депутатів, а не від уряду. А в нас 85% цих законів пишуть депутати і навіть не депутати, а громадські об'єднання, неурядовий сектор, і в мене іноді складається враження, що вони спеціально пишуться так, щоб отримувати гранти", - сказала Геращенко.

Вона додала, що з повагою ставиться до бажання представників громадянського суспільства допомогти в реалізації європейських устремлінь нашої держави, але іноді подані ними законопроекти бувають настільки недосконалими, що їх доводиться "10-15 разів переписувати".

У цьому контексті Геращенко також акцентувала увагу на відсутності урядової експертизи поданих до Верховної Ради законопроектів на відповідність європейському праву. 

"Доки ми будемо приймати недосконалі закони без експертизи, це буде профанацією, тому що нам доведеться потім ці закони переписувати", - зауважила вона.

За словами Геращенко, найкраще процес такої урядової експертизи законопроектів був організований до 2010 року,  це робила відповідна структура у Міністерстві юстиції. 

"Янукович її розігнав, і, на жаль, ані уряд Яценюка, ані уряд Гройсмана цю експертизу не створив", - констатувала перший віце-спікер.

Окрім того, на її переконання, "це непристойно", що Комітет Верховної Ради з питань євроінтеграції майже два роки не має  голови.  

"Марія Іонова є заступником голови Комітету, Комітет фахово працює, але, мені здається, що кадрові квоти, які ніяк не можуть поділити весь рік, ніяк не можуть впливати на роботу Комітету з євроінтеграції", - переконана Геращенко.

Читайте також: Асоціація з ЄС: Україна торік виконала 41% завдань угоди

Вона закликала наступного тижня під час презентації в парламенті дорожньої карти співпраці уряду і парламенту щодо імплементації Угоди проголосувати за голову Комітету з питань євроінтеграції. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-