Польський

Польський "історичний закон": Розенко сказав, чого чекають в Україні

Укрінформ
В українсько-польських відносинах потрібно уникати кроків, які руйнують дружбу між Києвом та Варшавою.

На цьому в інтерв'ю Укрінформу наголосив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко, коментуючи результати переговорів з польським колегою Пьотром Глінським.

“Ми ще раз наголосили на тому, що в Україні немає антипольських настроїв, а є абсолютно нормальне і дружнє ставлення українського народу до польського. Відтак ми маємо утриматися від будь-яких кроків, які руйнуватимуть цю дружбу”, - заявив Розенко.

Він повідомив, що українська сторона застерегла польську про негативні наслідки ухвалення закону про Інститут національної пам’яті Польщі, яким передбачається запровадження кримінальної відповідальності за заперечення злочинів “українських націоналістів” проти громадян Польщі. 

За словами Розенка, українська сторона готова долучитися до обговорення цього питання, зважаючи, що Конституційний суд Польщі, який оцінюватиме відповідність закону Конституції, може прийняти будь-яке рішення.

Читайте також: У Дуди заявили про "глибоке розчарування" від переговорів із Розенком

“Якщо це рішення буде негативним, то ми зобов'язані дуже швидко відреагувати на це. Тому ми запропонували робочу групу (з обговорення закону про ІНП - ред.)”, - підкреслив Розенко.

Як зазначив віце-прем'єр-міністр України, необхідно також не зволікати з проведенням інвентаризації пам’ятних місць, визначенням їх статусу, що дозволить після цього перейти до їх легалізації. В іншому випадку це може призвести до загрози подальшого знищення місць пам'яті, і “тоді вже не буде що ставити на облік”, сказав він.

Розенко підкреслив, що готовий зустрічатися з польським колегою так часто, як це потрібно. Відтак українська сторона чекатиме на сигнал від польської на проведення наступної зустрічі, додав він.

Як повідомляв Укрінформ, у п'ятницю, 16 лютого, у Варшаві відбулися переговори на рівні віце-прем’єрів України і Польщі Розенка та Пьотра Глінського. За результатами переговорів Розенко повідомив про свій “стриманий оптимізм” щодо подальших переговорів сторін і вирішення наявних проблем. У свою чергу Глінський наголосив, що переговори були “складними”, але відбулися у хорошій атмосфері і є “кроком уперед”. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-