США мають чітку позицію щодо приєднання України до НАТО - Яценюк

США мають чітку позицію щодо приєднання України до НАТО - Яценюк

Укрінформ
Сполучені Штати мають набагато більш чітку позицію щодо приєднання України до Північноатлантичного альянсу, ніж окремі європейські держави.

Про це заявив за результатами зустрічей у Вашингтоні в вівторок екс-прем'єр-міністр України, лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Що було важливим сьогодні у розмовах з боку наших американських друзів, що їхня позиція є дуже чіткою, набагато більш чіткою, ніж у окремих європейських країн про те, що Україна рухається в напрямку НАТО, і про те, що Україні зрештою потрібно членство в НАТО", - зазначив український політик.

Читайте також: Яценюк розповів, як США і Україна розширюватимуть взаємодію у сфері безпеки

Він нагадав, що Україна разом з Грузією вже мала таку перспективу в 2008 році, однак тоді обом країнам було "фактично відмовлено" в Плані дій щодо членства в НАТО (ПДЧ). "У результаті росіяни захопили частину Грузії, захопили Крим, а також Донецьк і Луганськ. Скільки ще Росія має зробити міжнародних злочинів, щоб Захід усвідомив зрозумілу реальність? Це рішення потрібно для безпеки як Альянсу, так і України", - підкреслив Яценюк.

Для того, щоб Україна приєдналася до НАТО, потрібен консенсус в Альянсі, а також політична воля, наголосив український політик.

"Зокрема, необхідно підписати ПДЧ, що буде чітким сигналом для всього світу, що Україна стане членом Альянсу. А далі – рухатися по дорожній карті разом з усіма нашими партнерами", - зауважив він.

Читайте також: Парубій назвав закон, що може пришвидшити вступ до НАТО

Яценюк також підкреслив, що НАТО має знайти політичну волю для прийняття цього відповідального рішення по Україні, оскільки Росія не зупиниться.

"Зупинити її можна тільки через чіткий міжнародно-правовий механізм, і поки що крім НАТО ніхто нічого не придумав", - наголосив Арсеній Яценюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-