Україна наполягає на реформі права вето в Радбезі ООН

Україна наполягає на реформі права вето в Радбезі ООН

Укрінформ
Процес застосування права вето в Раді Безпеки ООН має бути переглянутий, враховуючи потребу припинення зловживань цим правом, особливо у питаннях геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів.

З такою заявою виступив у вівторок заступник постійного представника України при ООН Юрій Вітренко під час відкритих дебатів у РБ ООН, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Наразі питання про застосування вето залишається одним із найбільш суперечливих. Україна належить до групи держав, які підтримують Кодекс поведінки щодо дій Ради Безпеки ООН в питаннях геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів, а також французько-мексиканську ініціативу щодо призупинення застосування вето у випадках масових звірств", - заявив представник України.

Водночас, як підкреслив дипломат, Україна усвідомлює, що "Радбез без права вето є віддаленою та невизначеною реальністю". 

Читайте також: Росія знову перешкоджає ООН засудити застосування хімічної зброї в Сирії

Однак, за його словами, позиція України полягає в тому, що "відповідальні члени міжнародного співтовариства повинні мати можливість запобігти застосуванню вето при розгляді справ, які мають усі ознаки злочинів проти людства та масових звірств".

У цьому зв'язку представник української місії підкреслив, що останніми роками неодноразові блокування важливих мирних ініціатив в РБ ООН – дуже часто через позицію Росії - майже зруйнували репутацію Радбезу. "Втім, ніколи не пізно припинити зловживання правом вето", - зауважив представник місії України при ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-