Нардепи закликали Дуду ветувати закон про заборону

Нардепи закликали Дуду ветувати закон про заборону "бандерівської ідеології"

Укрінформ
Нардепи Оксана Юринець та Микола Княжицький вважають ухвалення в Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті антиукраїнським кроком і закликають президента РП ветувати цей закон.

Про це йдеться в їхній заяві, розміщеній на Еспресо.TV.

«Схвалення Сеймом і Сенатом Республіки Польща змін до Закону про Інститут національної вважаємо радикальним антиукраїнським кроком, який може зруйнувати фундамент добросусідських відносин між нашими націями і державами. Це приниження гідності української нації, наруга над історичною правдою та заперечення більш як сорокарічної праці над примиренням між нашими народами», - йдеться в заяві.

Читайте також: Ізраїль обмежив політичний діалог з Польщею через закон про "бандерівську ідеологію"

Співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Польщею наголосили, що неприйнятним є застосування в законі терміну «українські націоналісти» на означення тих, хто скоїв злочини проти поляків.

«Означення національності відсутнє при зазначенні злочинів нацистів і комуністів. Це фактично означає, що польський парламент називає український народ «нацією злочинців і колаборантів з Третім Рейхом», – пояснили вони.

Читайте також: В ОБСЄ розкритикували польський закон про "бандерівську ідеологію"

За словами авторів заяви, цим рішенням польські парламентарії «потоптали честь і гідність українського народу, який у першій половині ХХ століття пережив безпрецедентні трагедії і утиски з боку комуністичної Росії та Третього Рейху», а також «свідомо чи несвідомо, проте дуже точно скопіювали основи колонізаційної політики комуністичної Москви проти українського народу: намагання поставити знак рівності між українським народом, «буржуазним націоналізмом» і колабораціонізмом».

Читайте також: Парубій доручив підготувати позицію Ради щодо польського закону про "бандеризм"

Як наголосили депутати, під час війни України з Росією це рішення розцінюється як удар в спину.

Водночас автори заяви висловили думку, що з дороги конфронтації, яку започаткував польський парламент, ще є час звернути.

“Звертаємося до президента Польщі Анджея Дуди із закликом накласти вето на закон про Інститут національної пам'яті і продовжити заходи для подолання трагічних наслідків спільного минулого українців і поляків. Ми впевнені, що такий крок буде належно сприйнятий та підтриманий у Польщі, Україні та у всьому демократичному світі”, - наголошується в заяві.

Читайте також: Моравецький пояснив необхідність прийняття “антибандерівського закону”

Як повідомлялося, Сейм Польщі 26 січня ухвалив закон щодо Інституту національної пам’яті, який, серед іншого, передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду “бандерівської ідеології”. Зокрема, закон стосується визначення "злочинів українських націоналістів" та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам'яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці "злочини".

Читайте також: Нетаньягу розкритикував польський закон про концтабори

У ніч на четвер, 1 лютого, Сенат Польщі ухвалив відповідний закон. Він набуде чинності в разі підписання президентом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-