Волкер каже, що Росія вже згодна на миротворчу місію для всього Донбасу

Волкер каже, що Росія вже згодна на миротворчу місію для всього Донбасу

Укрінформ
Росія вже не виключає можливість розгортання миротворчої місії ООН по всій території на Донбасі, включаючи російсько-український кордон. 

Про це заявив спеціальний представник США з питань України Курт Волкер під час телефонного брифінгу в понеділок, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Так, є бажання вбачати ширший мандат для миротворчих сил, ніж лише захист спостерігачів, включаючи доступ до усієї території конфлікту, у тому числі прилеглої до міжнародного кордону», - заявив Волкер.

При цьому американський дипломат відзначив, що цього разу під час його переговорів із Сурковим у Дубаї 26 січня російська сторона була більш відкритою у питанні розміщення миротворців на Донбасі.

Читайте також: Що ж Волкер запропонував Суркову в Дубаї? І що знають про це у Києві?

«Ми не представили конкретний план. Ми мали дискусію, як це можна реалізувати на практиці. Ви повинні мати миротворчі сили на всій території, відтак, лише за такої умови буде можливість провести вибори. І це буде одним із завдань миротворчих сил, щоб забезпечити безпеку виборів», - додав спецпредставник США по Україні.

Говорячи про розгортання миротворчої місії ООН на окупованій території на сході України, Волкер також зазначив, що російська сторона пов’язує цю проблему із виконанням Києвом політичних пунктів Мінських домовленостей. У свою чергу, нагадав американський дипломат, Україна вимагає від РФ спочатку повного виконання безпекового блоку домовленостей, включаючи повне припинення вогню та виведення російських військ з Донбасу.

Як повідомляв Укрінформ, Україна наполягає на розміщенні миротворців ООН в усій зоні збройного конфлікту на Донбасі та ділянці російсько-українського кордону завдовжки 420 км, а також наданні їм широких прав. Крім того, Київ категорично проти, щоб до складу миротворчої місії ООН входили росіяни. 

Позиція Росії з питання контингенту ООН на Донбасі полягає у тому, що миротворці мають підтримувати місію ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-