Комісар РЄ з прав людини розказав про марні спроби достукатися до Росії

Комісар РЄ з прав людини розказав про марні спроби достукатися до Росії

Укрінформ
Комісар РЄ з прав людини сподівається, що його наступниці вдасться налагодити прямий діалог з Росією, припинений у вересні 2014 року з ініціативи Москви після його висновків за підсумками візиту до Криму.

П ро це Нільс Муйжнієкс сказав під час річного звіту у ПАРЄ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я не міг туди (в Крим - ред.) поїхати, не був там три роки. Ми проводимо моніторинг на відстані. Так, там є переслідування кримських татар, українців, журналістів, правозахисників. Мене навіть в Росію не пускають, не те що у Крим. Сподіваюся, що з наступником ситуація зміниться», - заявив комісар РЄ з прав людини.

За його словами, під час своєї каденції він найбільше шкодує про припинення цього діалогу через те, що «російській владі не сподобалися його висновки», зроблені після візиту на окупований півострів.

Муйжнієкс зауважив, що неодноразово намагався налагодити діалог з РФ, «але це не було можливим».

Комісар РЄ з прав людини висловив жаль і щодо подій у Туреччині. «Коли влада співпрацювала, ми досягали великого прогресу, розвитку, - все це можливо, коли є політична воля... Дуже жалкую, що наші партнери, журналісти, опозиційні політики перебувають у в’язницях без будь-яких доказів», - сказав він.

На думку Муйжнієкса, часом у еього з'являлося відчуття, що РЄ могла би зробити більше, але не робила.

За його словами, ситуація щодо прав людини різко погіршилася через глобальні кризи – економічну та міграційну, чиниться тиск на правозахисників та ЗМІ, дедалі меншу підтримку має вся система прав людини. Рішення Європейського суду з прав людини виконуються із затримками або й вибірково. Муйжнієкс також констатував відсутність співробітництва країн з РЄ.

Читайте також: Зимова сесія ПАРЄ: що було, що буде, на чому серце заспокоїться

Як повідомляв Укрінформ, 24 січня за результатами таємного голосування на посаду комісара РЄ з прав людини була обрана Дуня Міятович, яка отримала 107 голосів. Свій шестирічний мандат вона почне виконувати з 1 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-