Екс-охоронець розповів, як Януковича в лютому-2014 вивозили до Криму

Екс-охоронець розповів, як Януковича в лютому-2014 вивозили до Криму

Укрінформ
Екс-президент Віктор Янукович виїхав із Києва 21 лютого 2014 року, 22 лютого він перебував у Харкові, а 23 лютого – у Ялті. При цьому до Криму Януковича та його сім'ю перевезли ймовірно російські гелікоптери.

Про це розповів під час допиту в Оболонському суді співробітник Управління держохорони Віктор Резніченко, який у той час працював в охороні Януковича, повідомляє кореспондент Укрінформу.

На запитання прокурора, що він знає про виїзд Януковича з України в лютому 2014 року, свідок відповів, що, як йому відомо, 21 лютого зранку Янукович перебував на своєму робочому місці, а близько 18.00 він виїхав разом із кортежем в Межигір'я.

"Приблизно о 22.00 цього ж дня я почув по радіозв'язку про те, що Янукович вилетів із Межигір'я двома гелікоптерами в невідомому для мене напрямку", - сказав Резніченко.

Він уточнив, що через кілька годин отримав розпорядження від свого керівництва виїхати у складі передової групи у Харків.

Резнічнеко уточнив, що з Києва вони у складі кількох автомобілів виїжджали роздільно, а потім зібралися на 110 кілометрі траси Київ-Харків. У сам Харків вони прибули, за його словами, о 10 ранку 22 лютого, Янукович уже був там.

Він зазначив, що Янукович мав там брати участь у з'їзді Партії Регіонів, але цей захід не відбувся. Янукович з кортежем виїхав до аеропорту Харкова.

"По приїзду в аеропорт там було два гелікоптери. В один сів Янукович, кілька співробітників охорони, в другий сів начальник служби безпеки президента України, сім'я та інші співробітники охорони'', - додав свідок.

За його словами, "через годину після вильоту нашого гелікоптера в невідомому для мене напрямку нам повідомили по радіозв'язку про те, що на зв'язок виходить диспетчер авіаруху і вимагає від нас повернутися до Харкова, і це команда Турчинова".

"Пілот повідомив, що до Харкова не вистачає пального, і було прийнято рішення сісти в аеропорту Донецька" - повідомив Резніченко.

Після цього через 5-7 хвилин, зазначив свідок, тодішній начальник Служби безпеки президента України УДО Костянтин Кобзар дав команду завантажуватися до двох інших літаків цього аеропорту. Тоді до літаків підійшли прикордонники, повідомивши, що виліт цими літаками неможливий через те, що для цього немає необхідних документів.

Читайте також: Жодних замахів на Януковича під час Майдану не було - свідок

За його словами, через деякий час Януковича пересадили на автомобіль, і цей автомобіль разом із іншим транспортом, в який перевантажили речі, поїхали "у невідомому для мене напрямку".

"Ми приїхали у великий будинок у Донецьку, там вже був Янукович. Через кілька годин під'їхала наша колонна, яка нас супроводжувала з Харкова. Потім ми по команді виїхали у напрямку АР Крим. Це було 22 лютого, ввечері, близько 22-ї години", - додав Резніченко.

Свідок уточнив, що під час руху приблизно біля Бердянська вони під'їхали до  сільськогосподарського поля, і на це поле сіли два гелікоптери. Він додав, що це було вже в ніч на 23 лютого.

На запитання прокурора Руслана Кравченка щодо пілотів цих гелікоптерів, свідок зазначив: "Я так думаю, що це були пілоти і гелікоптери РФ".

Потім через кілька перельотів між кількома аеродромами, на яких були російські військові, співробітники УДО зрозуміли, що вони вже прилетіли до Криму, і потім всі вже приїхали до Ялти, зазначив Рєзніченко.

"Заїхали чи в санаторій, чи в будинок відпочинку. Це було десь біля 17-18 години, 23 числа, десь так. Ввечері десь після 22.00 виїхали в напрямку Севастополя. Заїхали, здається, це була Козачої бухта, заїхали на плац військової частини російської", - уточнив він.

Він також повідомив, що потім до співробітників УДО підійшов Янукович і спитав, хто хоче їхати з ним далі, а куди - не сказав.

Резніченко уточнив, що він і кілька співробітників охорони вирішили залишитися, Янукович написав відмову від держохорони, частина вирішила поїхати з Януковичем.

На запитання Кравченка про те, хто вирішив поїхати з Януковичем, свідок відповів: "Наскільки пам'ятаю, це Дмитро Іванцов, Тимчук, Рубан Віктор, Кобзар, Головінець".

Він уточнив, що після цього ті представники охорони, які залишилися, здали зброю в управління УДО в Криму і поїхали у Київ.

Резніченко також додав, що автомобіль одного з охоронців - Іванцова - ввечері 21 лютого було обстріляно на виїзді з Києва, про що сам Іванцов розповів колегам під час на зустрічі на трасі Київ-Харків. Януковича в авто Іванцова не було.

На запитання прокурора, чи можна цей обстріл вважати замахом на Януковича, Резніченко додав, що ні, оскільки охоронюваної особи в тому авто не було.

Як повідомляв Укрінформ, 29 червня 2017 року Оболонський районний суд ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-