Конфлікт на Донбасі створює стратегічну проблему для Заходу — Горбулін

Конфлікт на Донбасі створює стратегічну проблему для Заходу — Горбулін

Укрінформ
На думку директора НІСД Володимира Горбуліна, конфлікт на Сході України створює стратегічну проблему для Заходу, насамперед через погіршення відносин з Росією.

Таку думку керівник Національного інституту стратегічних досліджень висловив у статті для видання "Дзеркало тижня".

"Ми повинні постійно тримати у фокусі просту, але від цього не менш важливу думку про те, що навіть коли на нинішньому етапі наші національні інтереси збігаються зі стратегічними завданнями країн Заходу, це зовсім не означає, що вони збігаються повністю і що так триватиме завжди. І сьогодні конфлікт на Сході України, попри його відносну млявоперебіжність, створює стратегічну проблему для Заходу: погіршення відносин з Росією за незрозумілих позитивів від такої ситуації", - наполягає він.

За словами Горбуліна, діалог про миротворців на Донбасі, що розпочався цього року, постійна інформаційна та дипломатична пікіровка з цього приводу створюють відчуття просування вперед. Тривогу, на його переконання, викликає інше - міра залучення України в ці "азартні" переговори.

Читайте також: Світові процеси “гібридної війни” входять у непередбачувані фази — Горбулін

"Не викликає сумніву — Курт Волкер (спецпредставник Держдепартаменту США з питань України - ред.) добре уявляє, чим є насправді Росія, хто призвідник конфлікту на Донбасі і чого зрештою хоче Росія. Але чи є це розуміння й усвідомлення однозначною гарантією того, що в цих переговорах домінує саме український інтерес? Гадаю, що неприємна, але чесна відповідь на це запитання — на жаль, ні. І це логічно, бо обидві сторони переслідують власні інтереси, а тим часом проблема обстоювання національних інтересів України - суто наше завдання", - підкреслив він.

При цьому директор НІСД зауважує: певний парадокс ситуації в тому, що вирішення донбаської проблеми "за будь-яку ціну" самоцінне для всіх гравців, крім України. За його словами, президент США Дональд Трамп отримує хороший аргумент у своїй зовнішньополітичній позиції, Росія — символічне закріплення своєї глобальної геополітичної суб'єктності, Європа (насамперед європейський бізнес) — аргумент вимагати від своїх урядів послабити санкції і повертатися до "бізнесу як завжди".

"Однак маємо зрозуміти ось що: ці конфлікти — неминучість того, що Україна стає суб'єктною на міжнародній арені, що в неї є свої інтереси, і вона збирається їх обстоювати. У т.ч. — у жорсткому діалозі з партнерами, бо "Платон мені друг, але істина — дорожча", - наголосив Горбулін.

Він вкотре підкреслив необхідність змінити інформаційно-ідеологічну парадигму сприйняття України не як "країни-проблеми", а як "країни-вирішення". На думку Горбуліна, "не особливо успішні" спроби такої зміни здебільшого зумовлюєються особливостями внутрішньоукраїнського політичного процесу й того, який вигляд він має збоку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-