Рада оскаржить

Рада оскаржить "повернення" люстрованого судді Конституційного суду

Ексклюзив
Укрінформ
ВР оскаржить у Верховному суді постанову Вищого адмінсуду про визнання незаконним звільнення Анатолія Головіна з посади судді Конституційного Суду у 2014 році за порушення присяги.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив заступник керівника відділу зв'язків з органами правосуддя апарату ВР Аркадій Лаптієв.

"Зараз готуються документи для оскарження постанови Вищого адмінсуду. У межах десятиденного терміну ми направимо їх до Верховного суду", - зазначив він.

За словами Лаптієва, майже всі судді КСУ, яких парламент звільнив 24 лютого 2014 року за порушення присяги, оскаржили це рішення у ВАСУ. Частину позовів суд задовольнив. Зокрема, окрім Головіна, ВАСУ також визнав незаконним рішення про звільнення Олександра Пасенюка, Марії Маркуш і В’ячеслава Овчаренка. У свою чергу юристи ВР оскаржили ці рішення у ВСУ.

"Верховний суд відкрив провадження, але справи лежать без призначення засідань", - зауважив керівник відділу зв'язків з органами правосуддя апарату ВР.

Читайте також: Українці хочуть, щоб Держбюро розслідувань у першу чергу "взялося" за суддів

Як повідомлялося, ВАСУ 11 грудня визнав незаконною та скасував постанову Верховної Ради «Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді» від 24 лютого 2014 року № 775-VII в частині припинення повноважень Головіна та звільнення його з посади судді КСУ за порушення присяги. Позовні вимоги Головін мотивував тим, що ця постанова ВР є незаконною.

24 лютого 2014 року ВР ухвалила постанову "Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду присяги судді", якою звільнила за порушення присяги суддів КС Анатолія Головіна, Михайла Колоса, Марію Маркуш, В’ячеслава Овчаренка та Олександра Пасенюка.

Парламент також запропонував Президенту та з’їзду суддів звільнити за порушення присяги суддів КС, призначених за їхньою квотою, а саме: Юрія Бауліна, Сергія Вдовіченка, Василя Бринцева, Михайла Гультая, Михайла Запорожця, Олега Сергейчука, Наталю Шапталу.

Підставою для звільнення вказаних суддів КСУ парламент визнав ухвалення ними з порушенням закону та свого обов’язку низки резонансних рішень у період правління Януковича. Зокрема, у так званій справі про парламентських "тушок", а також справі про повернення Конституції 1996 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-