Клімкін в ООН: Не вірте зобов'язанням Росії, вони не варті й папірця

Клімкін в ООН: Не вірте зобов'язанням Росії, вони не варті й папірця

Укрінформ
Глава МСЗ України Павло Клімкін в ООН пояснив, чому зобов'язанням, які взяла на себе Росія у міжнародних договорах, не варто довіряти, а також наскільки цинічно в Москві порушують свої обіцянки.

Про це він заявив під час засідання Ради Безпеки ООН у п'ятницю, присвяченого ядерній загрозі з боку КНДР, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Впродовж останніх десятиліть ми стали свідками появи ряду нестабільних гарячих точок у різних частинах світу. Ми також бачили, як держава, що володіє ядерною зброєю (РФ – ред.), успішно застосовує технологію створення тривалої дестабілізації та агресії проти своїх сусідів - суверенних держав. На жаль, моя країна постраждала також", - зауважив глава українського МЗС.

Читайте також: Клімкін просить у партнерів допомоги з доступом лікарів до політв'язнів РФ

Обговорюючи питання ядерного роззброєння КНДР, він нагадав, що нещодавно виповнилося 23 роки з часу підписання Будапештського меморандуму. "В обмін на добровільне позбавлення Україною свого ядерного арсеналу, три ядерних держави взяли на себе зобов'язання "поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України", - зауважив Клімкін.

"Проте зобов'язання, викладені в цьому документі, були підступно порушені Росією - однією з його підписантів та країною, якій дісталася українська ядерна зброя", - наголосив міністр.

Читайте також: У Клімкіна роз'яснили участь Росії в засіданні ОЧЕС

У результаті, за його словами, Україна "отримала нагороду" у вигляді порушення її кордонів з явним і показовим нехтуванням нормами та принципами міжнародного права, Статуту ООН, Гельсінського Заключного акту та низки угод, включаючи сам Будапештський меморандум.

"Який меседж внаслідок цих дій отримати інші неядерні держави? Для нас він дуже чіткий: російські зобов'язання нічого не варті. Вони коштують менше, ніж вартість чорнила, якими був підписаний цей папір", - зауважив український міністр.

Читайте також: Україні варто створити свою історичну політику - Клімкін

За його словами, якщо говорити про важливість збереження та зміцнення режиму ядерного нерозповсюдження, "потрібно мати на увазі, що триваюча окупація території України ядерною державою призвела до де-факто розширення географічної зони розгортання ядерної зброї".

Клімкін наголосив, що і російська агресія, і систематичні ядерні провокації КНДР "спровокували небезпечні дисбаланси в існуючій системі міжнародної безпеки та підірвали ефективність і надійність режиму нерозповсюдження зброї масового знищення".

"Щоб запобігти руйнуванню світу, потрібно об'єднатися в забезпеченні поваги до міжнародного права", - зауважив український міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-