В ООН закликали Україну забезпечити мовні права нацменшин

В ООН закликали Україну забезпечити мовні права нацменшин

Укрінформ
В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини застерігають, що посилення позицій української мови у державній освіті не має відбуватися за рахунок мов нацменшин.

Про це на презентації 20-ї доповіді Моніторингової місії ООН щодо ситуації з правами людини в Україні заявила голова місії Фіона Фрейзер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"28 вересня набрав чинності новий закон про освіту, яким запроваджено нові правила використання мов у державній освіті. Згідно з цим законом українська мова стане основною мовою навчання у середній та вищій освіті. УВКПЛ застерігає, що посилення позицій української мови не має відбуватися за рахунок мов національних меншин, і закликає уряд забезпечити дотримання прав національних меншин без будь-якої дискримінації щодо різних груп меншин", - сказала Фрейзер.

Читайте також: Деокупація Донбасу: в ООН вважають, що законопроекту “бракує чіткості”

Як повідомлялося, 25 вересня Президент Петро Порошенко підписав закон "Про освіту", певні положення якого, зокрема ст. 7 щодо мови освіти в Україні, викликали стурбованість ряду країн. Порошенко доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству освіти і науки провести щодо цього закону консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи.

28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії.

8 грудня Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо "мовної статті" закону про освіту. Зокрема, Комісія рекомендує "внести зміни до закону "Про освіту", щоб забезпечити більше часу для поступової реформи; звільнити приватні школи від нових мовних вимог; запровадити у процесі реалізації закону новий діалог з усіма зацікавленими сторонами та, нарешті, забезпечити, щоб виконання закону не загрожувало збереженню культурної спадщини меншин та безперервності вивчення мови нацменшин у традиційних школах".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-