Україну розчарувало невизнання Британією Голодомору геноцидом

Україну розчарувало невизнання Британією Голодомору геноцидом

Укрінформ
Українське посольство у Лондоні висловило жаль через відмову уряду Великої Британії визнати Голодомор 1932-33 років в Україні геноцидом.

Про це повідомляє “Голос Америки”.

“При цьому українське дипломатичне представництво схвалює позицію британського уряду стосовно того, що не визнання Голодомору геноцидом жодним чином не применшує тяжкості злочину і відповідальності тогочасного радянського керівництва за смерть мільйонів українців”, - йдеться в заяві посольства.

Приводом для заяви української сторони стала офіційна відповідь британського уряду на нові заклики визнати геноцид українців, які пролунали під час спеціального парламентського слухання 7 листопада у Вестмінстері.

Група парламентарів фактично одностайно підтримала заклик ініціатора слухань, депутата від урядової Консервативної партії Полін Латам, про визнання Голодомору геноцидом.

Читайте також: У Києві на роковини Голодомору проведуть благодійну акцію "Свічка пам'яті"

Але у відповіді британського Міністерства закордонних справ сказано, що уряд вирішив не змінювати свою позицію, згідно з якою термін "геноцид" у Лондоні офіційно використовують лише до злочинів у Сребрениці, Руанді, а також стосовно Голокосту.

“Голодомор відбувся до схвалення Конвенції ООН щодо геноциду 1948 року, що визначила геноцид як концепцію міжнародного права, а міжнародне право не можна застосовувати ретроспективно”, - зазначається в урядовому роз’ясненні.

Британські урядовці підкреслюють, що Голокост, хоч і відбувся до 1948 року, має винятковий статус, бо був підставою для юридичного визначення геноциду конвенцією.

На парламентських слуханнях 7 листопада у Лондоні представник британського Міністерства закордонних справ Алістер Бурт сказав, що уряд використовував би щодо Голодомору термін "геноцид", якби таке визначення застосував будь-який британський суд.

Проте урядовці також кажуть, що наразі не бачать можливостей чи підстав ініціювання подібного судового процесу щодо подій в Україні у 30-х роках.

Українська сторона вважає, що Лондон у випадку Голодомору міг би піти на політичний крок, визнавши той злочин геноцидом, або Британія могла б ініціювати судове дізнання у справі Голодомору, щоб кваліфікувати його як геноцид щодо українців.

Посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко, яка була присутня на парламентських слуханнях у Лондоні 7 листопада, сказала про домовленість з британськими депутатами “продовжувати співпрацю у питанні привернення суспільної уваги до цієї трагедії, а також звернутися до уряду із закликом включити питання Голодомору до шкільної програми”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-