Дипскандал у Сербії: Клімкін провів консультації з послом

Дипскандал у Сербії: Клімкін провів консультації з послом

Укрінформ
Міністр закордонних справ Павло Клімкін 7 листопада провів консультації з послом України в Сербії Олександром Александровичем стосовно актуальних питань взаємин із Сербією.

Про це йдеться у коментарі МЗС України.

"Окрім обговорення тематики українсько-сербських відносин, ключову увагу консультацій було зосереджено на питанні сербських найманців, які воюють на Донбасі у складі російсько-терористичних військ, та необхідності дотримання Сербією своїх міжнародно-правових зобов'язань у сфері боротьби з тероризмом", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в МЗС, значне занепокоєння викликають також незаконні контакти представників Сербії з окупованим Кримом.

"Висловлено сподівання, що сербська сторона сповна дотримуватиметься декларованого нею принципу поваги суверенітету та територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів", - наголошується у повідомленні. 

В МЗС також узгодили план подальших дій на двосторонньому та багатосторонньому рівнях, у тому числі стосовно взаємодії з нашими європейськими друзями і партнерами.

Читайте також: Дипломатичний скандал: МЗС Сербії показало Україні зуби

Раніше повідомлялося, що Клімкін викликав українського посла у Сербії для консультацій після його заяв щодо Сербії.

Олександр Александрович в інтерв’ю інтернет-виданню BIRN, яке оприлюднили 1 листопада, серед іншого, заявив, що президент Росії Володимир Путін "не турбується про Сербію, а лише використовує її як іще один інструмент для знищення Європи".

При цьому він згадав про сербських найманців, які воюють в Україні на боці проросійських сепаратистів. За його словами, нині там воює близько 300 сербів, і в Україні такі дії кваліфікуються як тероризм, а ці найманці лише дискредитують свою країну в очах українського народу. Сербія ж "не робить нічого, щоб перешкодити своїм громадянам воювати на сході України", сказав він.

Читайте також: Заяви Сербії щодо українського посла зумовлені лише вказівками Кремля - Фріз

Після цього державний секретар Міністерства закордонних справ Сербії Івиця Тончев заявив, що посол України Олександр Александрович лише вчинив "марну спробу порушити відносини Сербії і Росії" своїм нещодавнім інтерв’ю сербській пресі з критикою нинішнього стану цих відносин.

Тончев закликав МЗС України і уряд у Києві вказати послові на "неприпустимість такої поведінки надалі", щоб "Белград не був змушений піти на звичні в таких випадках кроки".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-