Конфлікт між США та Росією наближається до точки неповернення - Горбулін

Конфлікт між США та Росією наближається до точки неповернення - Горбулін

Укрінформ
Нинішній стан американсько-російських відносин є найгіршим з часів "холодної війни". І конфлікт, спровокований режимом Путіна, набуває все більшої гостроти і наближається до певної точки неповернення.

Таку думку висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСС) Володимир Горбулін під час круглого столу в Укрінформі, організованим фондом "Open Ukraine".

"Не секрет, що багато хто оцінює нинішній стан американсько-російських відносин як найгірший з часів "холодної війни". Про це в один голос говорять політики, дипломати, експерти обох країн... Росія за своїми основними характеристиками аж ніяк не може претендувати на лідерство в сучасному світі і жодним чином не може бути зацікавлена у справжньому протистоянні із США, у тому числі в плані ракетно-ядерного озброєння. Здавалося б, РФ, як ніхто інший, зацікавлена у збереженні існуючого світового порядку, оскільки є першою жертвою можливих фінансово-економічних, політичних та ідеологічних наслідків його руйнування. І тим не менш, саме режим Путіна став ініціатором конфлікту з США,  який набуває все більшої гостроти і наближається до певної точки неповернення", - заявив він.

Горбулін також пояснив мотиви поведінки Кремля: "Очевидно, що визначальними для такої поведінки російського керівництва стали суб’єктивні фактори. З одного боку - це відродження великодержавних амбіцій як запізніла психологічна реакція на крах Радянської імперії, а з іншого - сподівання на те, що поточна глобальна кон’юнктура буде сприятливою для російських авантюр реваншу".

Як підкреслив Горбулін, різка реакція США на анексію Криму і втручання у внутрішні справи України стала повною несподіванкою для Москви. Але логіка конфронтації, високі ставки на імперський реванш, зроблений як у внутрішньополітичному просторі, так і в зовнішньополітичній сфері, не дають можливості Кремлю сьогодні відступити, переконаний він.

Читайте також: Санкції США буде складно скасувати, навіть коли Росія піде з Донбасу і Криму - Пайфер

До цього додаються, зазначив експерт, внутрішньополітичні особливості ситуації у Вашингтоні: "Російський чинник виявився тісно переплетеним із різким загостренням конфліктності в американському істеблішменті, і це так само зменшує простір для маневрів та можливостей, для пошуку компромісу у нинішній ситуації".

"Сучасний стан відносин призвів до ситуації, яка, наприклад мені, дуже нагадує 80-роки 20-століття у відносинах між США та СРСР. Однак, сьогоднішнє протистояння розгортається у світі, який має набагато більшу динаміку змін та кількість впливових міжнародних центрів, ніж це було 30 років тому", - заявив Горбулін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-