Санкції США буде складно скасувати, навіть коли Росія піде з Донбасу і Криму - Пайфер

Санкції США буде складно скасувати, навіть коли Росія піде з Донбасу і Криму - Пайфер

Укрінформ
Санкції Конгресу США проти РФ буде важко скасувати, і це займе тривалий час, навіть, якщо Росія зробить правильні кроки - вийде з Донбасу та віддасть незаконно анексований Крим.

Про це заявив екс-посол США в Україні (1998-2000) Стівен Пайфер під час експертного круглого столу в Art Hub Укрінформу, організованого фондом "Open Ukraine".

"Процес прийняття санкцій Конгресом достатньо складний і він може зменшити вплив санкцій на поведінку Росії. Навіть якщо вони зроблять правильні кроки, навіть якщо Росія піде з Донбасу та поверне Крим  - буде важко скасувати санкції, тому що цей процес дуже тривалий", - сказав Пайфер.

Дипломат вказав на те, що президент США Дональд Трамп підтримав республіканську політику по відношенню до РФ, санкції залишаються, продовжується підтримка України. За словами Пайфера, велику роль у цьому відіграв саме Конгрес США.

Експерт підкреслив, що головне, що заважає США встановити нормальні відносини з РФ - це агресія Росії проти України.

Читайте також: США мають тиснути на Росію, поки Путін не змінить поведінку - Кремер

Він також висловив переконання, що США мають надавати Україні, у тому числі, військову допомогу.

"Я очікую, що США продовжуватимуть підтримувати Україну. Ми будемо продовжувати працювати над тим, щоб російська агресія зменшилася. І думаю, що результати будуть хороші. Вони мають бути хорошими", - сказав екс-посол.

Пайфер наголосив, що успіх України є дуже важливим. "Вже 25 років США допомагають підтримувати мир у європейському регіоні. І успіх України є дуже важливим для того, щоб зупинити агресію Росії і показати дуже чітко Москві, що такі тактичні кроки, як нелегальна анексія Криму та те, що відбувається у східному регіоні України, просто неможливі, що це зовсім не те, чого очікують від Росії", - заявив він.

Як повідомлялося, напередодні Державний секретар США Рекс Тіллерсон затвердив список російських підприємств та установ, співробітництво з якими загрожуватиме санкціями американському бізнесу та іноземним компаніям. Державний департамент поінформує Конгрес, ключові підприємства та установи в США, а також союзників та партнерів Сполучених Штатів.

Ближчим часом очікується публікація цих списків у відкритому доступі на офіційному веб-сайті Держдепартаменту США.

Тим часом американське видання The New York Times вже оприлюднило списки російських підприємств. До нього увійшли, в тому числі, компанії "Алмаз-Антей", концерни "Калашников" та "Ижмаш", корпорації "Оборонпром", "Ростех", а також такі структури, як ГРУ, ФСБ, СВР, Центр спеціальних технологій та інші. Крім того, до переліку внесені компанії російського авіапрому, в тому числі АО "Вертолёты России", корпорації "МиГ", "Сухой", "Туполев". Усього до списку потрапило близько чотирьох десятків компаній та організацій.

2 серпня 2017 року Трамп підписав закон H.R.3364 "Акт щодо протидії противникам Америки шляхом запровадження санкцій", який серед іншого передбачає істотне посилення тиску на Росію та підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.

Перед тим, як надійти на підпис президента, документ отримав майже одностайну підтримку в Палаті представників (419 – "за" й лише три – "проти"), а також у Сенаті (98 проти двох) американського Конгресу.

Читайте також: Держдеп затвердив список російських компаній, з якими заборонено співпрацювати

Закон передбачає запровадження додаткових санкцій у фінансовому й енергетичному секторах Росії, стосовно державних російських підприємств металургійної та гірничо-видобувної галузей, а також залізничного транспорту. Крім того, визначається покарання Росії через її дії в інформаційній галузі, в тому числі кіберзломи та атаки. Окремо в законі визначається необхідність покарання осіб, відповідальних за порушення прав людини на окупованих Росією територіях, а також осіб, які діють в інтересах оборонного та розвідувального секторів уряду РФ. Закон передбачає протидію російському проекту "Північний потік - 2".

Крім того, документ закріплює на законодавчому рівні попередні санкції проти Росії, введені указами президента. Тобто, якщо глава Білого дому матиме намір послабити або скасувати деякі санкції проти РФ, закон вимагає обов’язкового погодження цих питань з Конгресом США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-