Україна ділитиметься з НАТО досвідом протидії гібридним загрозам

Україна ділитиметься з НАТО досвідом протидії гібридним загрозам

Укрінформ
Україна і НАТО співпрацюватимуть у питанні набуття досвіду в протидії гібридним загрозам. Київ накопичив значний досвід у протидії гібридній агресії Росії і готовий ділитися ним із західними союзниками.

Про це під час спільного брифінгу для ЗМІ у Варшаві у ході семінару, який започатковує платформу практичної співпраці щодо протидії гібридним загрозам Україна-НАТО, заявили заступник секретаря РНБО України Олександр Литвиненко і голова Бюро національної безпеки (BBN) Польщі Павел Солох, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дуже дорогою ціною - тисяч життів українців - ми нагромадили великий досвід протистояння російській агресії у її гібридних формах. Ми розуміємо під цим комплекс застосування військових, економічних, політичних, інформаційно-пропагандистських та інших засобів", - заявив Литвиненко.

За його словами, весь цей інструментарій керується з одного центру (з Росії - ред.) і спрямований на підрив волі держави і суспільства до спротиву.

"Маючи досвід, ми готові і прагнемо ділитися ним з нашими колегами з НАТО та Польщі", - підкреслив Литвиненко.

Він додав, що цей семінар стане "хорошим початком вироблення спільних підходів, винесення спільних уроків з понад трирічної протидії російській агресії".

Литвиненко повідомив, що в рамках переговорів з польськими колегами вже обговорено низку безпекових проблем європейського регіону, стримування російської агресії, а також питання двосторонніх відносин. Він констатував близькість позицій Києва та Варшави у цих питаннях і висловив упевненість, що співпраця між РНБО України і BBN розвиватиметься по висхідній.

Читайте також: Найближчим часом ефект від "Кримнашу" в РФ вичерпається - експерт

Голова BBN Солох підкреслив, що Польща активно і конкретно підтримує Україну, реалізуючи і впливаючи у цьому контексті на політику НАТО.

"Ця платформа є платформою для діалогу й обміну досвідом. Якщо йдеться про досвід гібридної війни в усіх аспектах, починаючи від інформаційної війни і кібератак, маніпуляції суспільним настроями і до безпосередніх актів терору чи військової агресії, Україна є винятково досвідченою країною. Тому драматичний досвід наших українських колег є унікальним, і ми хочемо його використовувати і ділитися нашим - не лише польським, але й союзницьким досвідом", - підкреслив Солох.

Він зазначив, що потрібно спільно опрацювати спільні дії НАТО-Україна у контексті гібридної загрози.

Як інформувало агентство, ця платформа є одним із головних елементів комплексного пакету допомоги для України (Сomprehensive Assistance Package CAP for Ukraine), затвердженого на варшавському саміті НАТО в 2016 році.

Фото: Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-