Найближчим часом ефект від

Найближчим часом ефект від "Кримнашу" в РФ вичерпається - експерт

Укрінформ
Наприкінці цього року ефект ейфорії від так званого приєднання Криму до Росії вичерпається і на перше місце там знову вийдуть соціальні проблеми, які останні кілька років російське суспільство не порушувало. 

Таку думку висловив російський експерт, професор державного університету у Санкт-Петербурзі Ігор Грецький під час дискусії на тему "Анексія Криму: довга зима в Росії" у Варшаві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В останні два роки люди не вимагали від влади підвищення соціальних стандартів, рівня життя, суспільство на це реагувало сабо. Крим цю тему відтіснив. Але опитування громадської думки показують, що з кінця 2017 року ефект Криму слабнутиме. Для людей на перше виходять ті самі банальні питання: зарплати, ціни, пенсії, інфляція",- заявив Грецький.

Він зазначив, що цю проблему прекрасно розуміє президент РФ Володимир Путін, який повинен буде якимось чином її вирішити перед виборами.

За словами російського експерта, у Путіна є два шляхи: підписати ще один указ щодо підвищення зарплат і пенсій, що не буде виконано, як не було виконано попередній подібний указ від 2012 року, або знову провести "маленьку переможну війну".

Утім, Грецький переконаний, що у найближчі 5-7 років повторення кримського сценарію не буде. "Подібна кримська операція можлива лише тоді, коли досягається ефект несподіваності: зробити те, чого від тебе ніхто не чекає", - підкреслив експерт.

Читайте також: Росія проводить навчання в окупованому Криму

Він зазначив, що супутніми факторами для агресії в 2014 році були очікування жителів Криму щодо вищого рівня життя і слабкість на той момент української армії.

"Якби зараз оголосити приєднання України разом з Кримом до ЄС, то всі кримчани погодилися б, оскільки для них це означало б вищі пенсії та зарплати", - констатував експерт.

Він додав, що "ефект приєднання Криму" слабне навіть серед жителів півострова, які починають гостро відчувати соціальні проблеми.

Грецький зауважив, що "приєднавши" Крим, Путін втратив Україну. Крім того, у Кремлі, на переконання експерта, не зовсім розуміють, як далі діяти з Донбасом, і лише усвідомлюють, що це потрібно робити без іміджевих втрат особисто для Путіна.

Торкаючись теми висунення Ксенією Собчак своєї кандидатури на президентських виборах в РФ, російський експерт підкреслив, що вона є "безумовним спойлером" (технічним кандидатом - ред.) Кремля. Грецький зазначив, що на Собчак є багато компрометуючих матеріалів, які не допоможуть їй здобути серйозну підтримку серед опозиційно налаштованих громадян Росії.

Фото: Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-