Польща офіційно відмовилася від зображення

Польща офіційно відмовилася від зображення "Меморіалу орлят" у паспортах

Укрінформ
Зображення львівського "Меморіалу орлят" не буде в новому польському паспорті.

Про це під час прес-конференції в понеділок у Варшаві завив глава МВС Польщі Маріуш Блащак, інформуючи про результати конкурсу на зображення сторінок нового паспорта, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У зв'язку із зауваженнями, які надходили до міністерства, після заслухання рекомендацій групи експертів у справах, які викликали суперечності, я ухвалив наступні рішення: якщо йдеться про "Меморіал львівських орлят", я вирішив, що замість зображення буде представлено постать Антося Петрикевича. Це 13-річний хлопець, який разом з іншими "львівськими орлятами" боровся за незалежність Польщі і похований на кладовищі "львівських орлят", - заявив Блащак.

Він додав, що Петрикевич є наймолодшим кавалером польського військового ордену Virtuti Militari.

Читайте також: "Меморіал орлят" у польських паспортах: маршалок Сенату каже, проблему вирішено

Натомість замість зображення "Остра брама" у Вільнюсі у нових польських паспортах з’явиться епітафія з гробу Марії Пілсудської.

Наприкінці липня Міністерство внутрішніх справ Польщі розпочало кампанію "Спроектуй з нами польський паспорт 2018 року" з метою вибору мотивів, які будуть у новому документі. Серед пропозицій з'явилися "Остра брама" у литовському Вільнюсі та "Меморіал орлят” у Львові, що викликало протест Литви та України.

На початку серпня в МЗС України вручили ноту протесту послу Республіки Польща в Україні Яну Пєклу у зв'язку з намірами польської сторони розмістити на сторінках нового паспорта зображення "Меморіалу орлят" у Львові. Свої протести з цього приводу висловила також і Литва. 

Під час Економічного форуму у Криниці 6 вересня маршалок Сенату Станіслав Карчевський заявив, що проблему можливого розміщення зображення львівського "Меморіалу орлят" у польських паспортах "остаточно вирішено".

Фото: Український репортер

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-