Київ вимагає від Москви припинити залякування спостерігачів ОБСЄ

Київ вимагає від Москви припинити залякування спостерігачів ОБСЄ

Укрінформ
Міністерство закордонних справ рішуче засуджує системні обмеження та провокації з боку Росії та підконтрольних їй бойовиків проти спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Про це йдеться у коментарі МЗС щодо тематичної доповіді СММ ОБСЄ "Обмеження свободи пересування та інші перешкоджання у виконанні мандата СММ".

"Їх мета очевидна - приховування відповідальності Кремля за розпалювання конфлікту та блокування виконання Мінських домовленостей", - наголосили у відомстві.

Як зазначають в МЗС, згідно з оприлюдненою 6 вересня тематичною доповіддю СММ за січень-червень 2017 року, саме на території неконтрольованих урядом України окремих районів Донецької та Луганської області було зафіксовано переважну більшість грубих порушень свободи пересування спостерігачів. "Особливе занепокоєння викликають повідомлення про вороже ставлення проросійських бойовиків до спостерігачів СММ, що іноді супроводжувалися насильством", - підкреслили в міністерстві.

У зовнішньополітичному відомстві констатували, що системні обмеження щодо пересування з боку російських гібридних сил застосовуються під час спроб СММ потрапити на неконтрольовані ділянки українсько-російського кордону. Зокрема, за звітний період СММ інформувала про 40 таких випадків.

Читайте також: Місія ОБСЄ побачила російські танки під Луганськом

Як акцентували у МЗС, такі дії РФ є грубим порушенням ст. 4 Мінського протоколу про забезпечення постійного моніторингу на українсько-російському державному кордоні та верифікацію з боку ОБСЄ і спрямовані на здійснення безперебійного постачання російської зброї, боєприпасів та найманців на територію України.

"Вчергове вимагаємо від РФ припинити залякування спостерігачів СММ, відмовитися від практики "закритих зон" для спостереження ОБСЄ та гарантувати безпечний та безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, у тому числі й до тимчасово неконтрольованої Україною ділянки українсько-російського кордону", - наголосили у МЗС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-