США не домовлятимуться з Москвою за спинами Європи та України - Волкер

США не домовлятимуться з Москвою за спинами Європи та України - Волкер

Укрінформ
Вашингтон не укладатиме домовленостей з Росією за спинами Європи та України.

Про це заявив спецпредставник США по Україні Курт Волкер в інтерв'ю Deutsche Welle.

"У жодному разі такого не станеться. Немає такого і не буде ніякої окремої угоди через голови українців або за спиною європейців", - запевнив Волкер у відповідь на запитання про те, що такі побоювання існують.

Дипломат повідомив, що перебуває в тісному контакті з німецькими та французькими колегами. І нагадав, що США повністю підтримують нормандський процес. Проте, частиною його ставати вони не збираються і тим паче очолювати його.

Волкер зазначив, що жодне з положень Мінських домовленостей не виконано. "Мінські угоди не працюють сьогодні в тому сенсі, що вони не принесли миру і відновлення української території, що є їхньою метою", - сказав посол. Водночас, за його словами, цей документ відіграє важливу роль, оскільки Росія змушена заявляти про визнання територіальної цілісності України. "Поки Росія не виконає Мінські угоди, санкції залишаться", - підкреслив Волкер.

Читайте також: Волкер: США розглядають питання надання Україні летальної зброї

Посол не погодився з оцінкою свого недавнього співрозмовника - помічника президента РФ Владислава Суркова про те, як проходила їхня зустріч 21 серпня. Волкер вважає, що переговори були "прямими і відкритими", конструктивними, але залишаються точки неузгоджень. Проте і РФ, і США погоджуються, що статус-кво не є добрим ні для кого і треба якомога швидше змінити це положення.

Побоювання Москви з приводу можливих поставок американської зброї Україні Волкера не дивують: раніше Росія могла окупувати частину території України і анексувати Крим без великих зусиль. І зараз вона не хоче, щоб Україна могла оборонятися. "Росія сподівалася утримати Україну у своїй орбіті, як частину російської сфери впливу, російської ідентичності", - вважає представник США.

За спостереженням Волкера, єдиним місцем в Україні, де страждають російськомовні, є території, контрольовані російськими силами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-