Робоча група спростовує причетність України до ракетної програми КНДР - Турчинов

Робоча група спростовує причетність України до ракетної програми КНДР - Турчинов

Укрінформ
Висновки робочої групи, яка спільно з Міжвідомчою комісією з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю проводила перевірку статті видання «The New York Times», спростовують можливість передання українським ДП «Південмаш» ракетних двигунів до Північної Кореї.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов, доповідаючи Президентові про результати роботи групи, повідомляє прес-служба РНБО

“Робоча група одностайно дійшла аргументованих висновків, які повністю спростовують причетність України до реалізації програм з розробки балістичних ракет Північної Кореї”, - зазначив Турчинов.

Він підкреслив, зокрема, що наявна система державного експортного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення та товарів подвійного використання виключає можливість передання таких товарів до країн, стосовно яких запроваджено відповідні санкції Ради Безпеки ООН.

Крім того, Секретар РНБО нагадав, що за період незалежності України Держекспортконтроль не надавав дозвільних документів на постачання до КНДР жодних товарів військового призначення та подвійного використання, зокрема ракетних двигунів РД-250, їх модифікацій та складових до них.

Турчинов також зауважив, що аналіз українськими фахівцями зображення ракет Hwasong-12 і Hwasong-14, зокрема основного однокамерного двигуна першого ступеню, засвідчив, що в них не використовується ракетний двигун РД-250, який є двокамерним, проте для його створення не виключається можливість використання окремих складових частин ракетного двигуна РД-250.

Читайте також: Скандал з ракетами КНДР: Україна ініціює розслідування у Раді безпеки ООН

“Розробником двигуна РД-250 є російське підприємство НВО «Енергомаш». У 1965 році російське підприємство передало документацію для організації серійного виробництва зазначених двигунів на ДП «КБ «Південне» та ДП «ВО «Південмаш»; усі ракетні двигуни, придатні для льотного використання, включаючи двигун РД-250 та його модифікації, постачалися з ДП «ВО «Південмаш» до РСФСР, а пізніше до РФ, тільки в складі ракет”, - зазначив секретар РНБО, додавши, що з 1991 року ракетні двигуни РД-250 та його модифікації в Україні не вироблялися, а технологічну лінію з випуску цих двигунів на «Південмаші» було демонтовано у 1994 році.

Відтоді, наголосив він, в Україні відсутні потужності для виробництва таких двигунів.

“У цьому контексті робоча група вважає статтю у виданні «The New York Times» від 14 серпня 2017 року елементом інформаційного прикриття та відволікання уваги світової спільноти від імовірної участі РФ у реалізації північнокорейських ракетних програм", - заявив керівник РНБО.

Читайте також: Клімкін "як міністр і аерофізик" заперечив участь України в ракетній програмі КНДР

Як повідомляв Укрінформ, раніше американська газета “The New York Times” з посиланням на старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Майкла Елемана та секретні оцінки американських спецслужб заявила, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки закупівлям з "чорного ринку" потужних ракетних двигунів, ймовірно, від українського заводу "Південмаш", який історично пов'язаний з російською ракетною програмою.

Згодом секретар РНБО Олександр Турчинов спростував це повідомлення, наголосивши, що Україна дотримується всіх взятих на себе міжнародних зобов'язань, тому підприємства українського оборонного та авіакосмічного комплексу не постачали зброю та військові технології до Північної Кореї.

У державному підприємстві "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" також заявили, що не постачали до Росії ні ракети, ні їх деталі, у тому числі ракетні двигуни, а також не мають жодного зв'язку з ракетними програмами Північної Кореї.

16 серпня Президент Петро Порошенко доручив створити робочу групу на чолі із секретарем РНБО та провести розслідування викладених у «The New York Times» фактів.

Фото на першій сторінці: http://turchynov.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-