Клімкін

Клімкін "як міністр і аерофізик" заперечив участь України в ракетній програмі КНДР

Укрінформ
Міністр закордонних справ Павло Клімкін наголосив, що Україна не могла надати Північній Кореї допомогу у її ракетних програмах, та закликав до міжнародного розслідування з метою знайти відповідальних.

Про це він заявив у коментарі The New York Times після публікації виданням статті "Tracing Success of North Korea to Ukraine Plant" ("Відстеження успіху Північної Кореї до українського заводу")

"Мене занепокоїли припущення у вашій статті про те, що Україна могла постачати ракетні технології в Північну Корею", - наголосив Клімкін.

За його словами, у статті йдеться про те, що Північна Корея використовує двигун під назвою RD-250, потім підтверджено, що RD-250 був розроблений у Росії, але врешті зроблено стрибок до того, що витік технології пов'язаний з Україною, однак ніяких доказів для підтвердження заяв надано не було.

"Як міністр закордонних справ України, а також навчений аерофізик, я хочу сказати, що моя країна не могла брати участь у наданні допомоги ракетній програмі Північної Кореї", - підкреслив Клімкін.

Глава МЗС також пояснив, що виробничі лінії для будівництва цих видів ракет в Україні були виведені з експлуатації у 1992 році.

"Експертиза не може бути проведена в головах нечесних вчених. Інструкції знаходяться в комплексних посібниках, замкнених на особливо секретних об'єктах, що охороняються нашими силами безпеки. Не лише для злочинців було б практично неможливо отримати доступ до цих посібників, а й ніякі зусилля не могли залишитися непоміченими нашим урядом", - зазначив Клімкін.

Міністр вважає, що Північна Корея не могла досягти успіхів у своїх ракетних програмах без сторонньої допомоги та закликав до міжнародного розслідування з метою знайти відповідальних.

Читайте також: КНДР пригрозила США та Південній Кореї «безжальною відплатою» за навчання

"Але я сумніваюся, що Північна Корея могла б досягти того, що вона зробила, без сторонньої допомоги. Тепер світове співтовариство має об'єднатися, щоб провести міжнародне розслідування з метою дізнатися, хто несе за це відповідальність", - резюмував він.

Як повідомлялося, раніше американська газета The New York Times з посиланням на старшого наукового співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Майкла Елемана та секретні оцінки американських спецслужб заявила, що успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальної балістичної ракети став можливим завдяки закупівлям з "чорного ринку" потужних ракетних двигунів, ймовірно, від українського заводу "Південмаш", який історично пов'язаний з російською ракетною програмою.

Згодом секретар РНБО Олександр Турчинов спростував це повідомлення, наголосивши, що Україна завжди дотримується всіх взятих на себе міжнародних зобов'язань, тому підприємства українського оборонного та авіакосмічного комплексу не постачали зброю та військові технології до Північної Кореї.

У державному підприємстві "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" також заявили, що не постачали до Росії ні ракети, ні їхні деталі, у тому числі ракетні двигуни, а також не мають жодного зв'язку з ракетними програмами Північної Кореї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-