ОПОРА назвала “інструмент тиску” на громадські організації перед виборами

ОПОРА назвала “інструмент тиску” на громадські організації перед виборами

Укрінформ
Громадська мережа “ОПОРА” вважає, що прийняття законопроекту про фінансування діяльності громадських об'єднань (ГО) та використання міжнародної технічної допомоги може стати інструментом тиску на неурядові організації (НО) у виборчих компаніях, які заплановані на 2019 рік.

Про це під час панельної дискусії сказала координатор виборчих та парламентських програм мережі Ольга Айвазовська.

Вона пояснила, що відповідний законопроект №6674, поданий президентом Петром Порошенком, містить положення, якими передбачається, що ненадання звітності щодо своєї діяльності або надання її з помилками може призвести до позбавлення організації статусу неприбуткової.

“В разі нездачі цього звіту ...неурядова організація позбавляється цього статусу неприбутковості, їй нараховуються досить серйозні штрафи за попередні періоди діяльності, які можуть в рази перевищувати той пороговий мінімум, у зв’язку з яким ця неурядова організація повинна здавати цю звітність, і ця НО втрачає можливість існування”, - відзначила Айвазовська.

Читайте також: ОПОРА назвала найбільш активних законотворців у Раді

Вона підкреслила, що позбавлення цього статусу буде проблематично оскаржити.

“Якщо НО подала звітність з помилкою і не має права на уточнення або не має права на подання повторного звіту — це означає, що презумпція невинуватості в принципі не працює і напередодні 2019 року. Він буде дуже тяжкий для держави в політичному і геополітичному контексті, і в суспільному, тому що цей рік безперервних виборів, цей інструмент може використовуватись проти неурядового сектору”, - сказала координатор ОПОРИ.

Як повідомлялося, 8 липня в парламенті був зареєстрований законопроект Президента “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-