ОПОРА назвала найбільш активних законотворців у Раді

ОПОРА назвала найбільш активних законотворців у Раді

Укрінформ
Громадська мережа ОПОРА констатує низький рівень законодавчої продуктивності Верховної Ради VIII скликання за половину строку її діяльності - із листопада 2014 року по червень 2017 року.

Про це представники ОПОРИ повідомили на прес-конференції, посилаючись на результати дослідження, проведеного в рамках програми USAID «Рада: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Водночас попри низькі показники продуктивності законотворчої роботи, зростає, згідно з дослідженням, законотворча роль депутатів і рівень їхньої політичної відповідальності. Половина чинних законів ініційовані саме депутатами - представниками двох коаліційних фракцій - “Блоку Петра Порошенка” та «Народного фронту». При цьому третина чинних законів ініціювалися фракцією “Радикальної партії», «Самопомочі» й «Батьківщини».

Водночас, за словами керівника проекту ОПОРИ з моніторингу парламенту Анатолія Бондарчука, лише 12% законопроектів, зареєстрованих протягом цього періоду, стали законами.

Читайте також: Кабмін проситиме Раду ухвалити його “інвестиційні” законопроекти

«Низький рівень продуктивності законотворчої роботи є інституційною проблемою українського парламенту, яка притаманна для усіх скликань Верховної Ради. Проте в цьому скликанні депутати вже ініціювали найбільшу кількість законопроектів, що залишає актуальною проблему законодавчого «цунамі», - зазначив експерт.

За даними моніторингу, із 4634 поданих народними депутатами проектів було прийнято 344, що становить лише 7%. Натомість уряд має показник продуктивності 30% - із 756 ініціатив 227 стали чинними. Найбільш продуктивним став Президент з показником 83%. Главою держави було ініційовано 117 законопроектів, з яких чинними стали 97.

ОПОРА також відстежувала сумісність голосувань фракцій коаліції. При цьому показник спільних голосувань БПП «Солідарності» і «Народного фронту» з їхніми партнерами по коаліції «Батьківщина», «Радикальна партія» та «Самопоміч» знизився.

«Якщо до лютого 2016 року спільність голосувань коаліційних фракцій варіювалась з 55 відсотків до 81 відсотка, то після виходу трьох фракцій з коаліції показник знизився до діапазону 35-67 відсотків», - зазначив Бондарчук.

Як повідомлялось, 14 липня парламент закрив сесію, наступна відкриється у вівторок, 5 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-