У Раді хочуть скасувати щойно ухвалений закон про Конституційний суд

У Раді хочуть скасувати щойно ухвалений закон про Конституційний суд

Оновлено
Укрінформ
У Раді зареєстровано проект постанови про скасування рішення парламенту  від 13 липня про прийняття в цілому як закону законопроекту про Конституційний суд України №6427-д-П. 

Про це повідомляється на сайті парламенту.

«13 липня  2017  року на пленарному засіданні Верховної Ради України прийнято рішення щодо прийняття в цілому як закону законопроекту Про Конституційний Суд України (реєстраційний № 6427-д від 07.06.2017). Вказане рішення прийняте з грубим порушенням вимог Конституції та Регламенту Верховної Ради України щодо процедури законотворчої  діяльності», - йдеться у пояснювальній записці до проекту постанови.

Зокрема, у пояснювальній записці вказується, що «в порушення пункту 1 частини 2 статті 37 та статті 47 Закону Про Регламент ВР процедурні та остаточне рішення щодо законопроекту  №6427-д  приймалось шляхом так званого кнопкодавства». Також у документі наголошується, що з грубим порушенням встановленої Регламентом процедури здійснювався розгляд та приймалися рішення щодо  поправок і пропозицій до вказаного законопроекту.

«Крім того, в порушення вимог частини 4 статті 45 Регламенту, головуючим на пленарному засіданні ставилось на голосування  питання щодо прийняття рішень не окремо по кожній поправці, а знову ж таки вибірково,  деякі поправки ставились на голосування, а деякі - ні», - зазначається у документі.

Згідно з Регламентом ВР, голова парламенту не може підписати ухвалений закон, доки не буде розглянуто зареєстрований проект постанови.

Читайте також: Рада розглядає подання ГПУ на Добкіна

Водночас заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя Сергій Алєксєєв стверджує, що реєстрація постанови про скасування рішення Ради про прийняття нової редакції закону «Про Конституційний Суд України» може заблокувати судову реформу до вересня.

«Реєстрація цієї постанови ніщо інше як спроба зірвати судову реформу та реформу самого КСУ, бо без її розгляду і голосування Голова парламенту не може підписати закон і направити його на підпис Президенту», - сказав Алєксєєв.

Депутат підкреслив, що парламент має в останній день пленарного тижня, в п'ятницю, розглянути цю постанову. Інакше, за його словами, закон «зависне» у парламенті до вересня, коли депутати повернуться з канікул.

Як повідомлялося, Рада у четвер прийняла нову редакцію закону про КСУ. Згідно з документом реформується структура суду, вводиться відкрите голосування за призначення Уповноваженого ВР з прав людини відкритим голосуванням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-