"Прелюдія" у відносинах Україна-США закінчилася - Гопко

Укрінформ
Очікувані в липні візити в Україну державного секретаря США Рекса Тіллерсона та лідерів міжнародних організацій стануть важливим меседжем Росії, що її спроби розділити Захід чи зіграти на втомі від України не мали успіху.

Про це у коментарі Укрінформу заявила голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко.

"Насправді ці візити є важливим меседжем для російської сторони, що всі спроби розділити чи розсварити Захід, чи зіграти на виснаження, що підтримка Заходом України не буде тривалою, не спрацьовують. Ці візити також є свідченням того, що Захід зараз вже чітко розуміє, що після трьох років невиконання Росією своїх зобов'язань і продовження обстрілів, потрібно консолідуватися, щоб нарешті побачити хоч якийсь прогрес у виконанні безпекового компоненту Мінських домовленостей", - сказала Гопко.

Коментуючи майбутній візит в Україну держсекретаря США Рекса Тіллерсона, Гопко висловила думку, що "прелюдія" у стосунках між країнами закінчилася, надалі почнеться перехід до реалізації анонсованої безпекової угоди. Вона зауважила, що програма візиту наразі невідома, але, за її словами, дуже хотілося б, щоб вона включала також поїздку Тіллерсона на схід України для кращого розуміння ситуації.

"Плюс я дуже сподіваюся, що візит високопосадовця адміністрації Трампа такого рівня рано чи пізно виллється у візит Трампа в Україну", - спрогнозувала  голова профільного Комітету. 

Стосовно візиту в Україну генерального секретаря ООН Антоніо Гуттереша, Гопко зазначила, що для України як непостійного члена Ради безпеки ООН є надзвичайно важливою роль цієї організації у мирному врегулюванні на сході України.

Вона нагадала, що Україна подавала заявку щодо направлення на Донбас миротворчої місії ООН, тому для нас важливо займати проактивну позицію з цього питання. А генсек ООН у Києві матиме можливість обговорити з українською стороною питання захисту прав людини, зокрема переселенців, допуску міжнародних спостерігачів до полонених на окупованих територіях та надання гуманітарної допомоги.

"Тобто ООН могла б у найширшому аспекті допомагати нам вирішувати ті виклики, які є у вигляді гуманітарної катастрофи або наближення екологічної катастрофи", - зазначила Гопко.

Вона також підкреслила, що майбутній візит в Україну генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга є надзвичайно важливим сигналом підтримки України на рівні НАТО і розуміння небезпеки російської загрози для країн-членів Альянсу, особливо країн Балтії.

Окрім того, за словами Гопко, після того, як парламент нещодавно законодавчо закріпив курс України на членство в НАТО, дуже важливо пришвидшити процес втілення цивільного і парламентського контролю над сектором безпеки і оборони і забезпечити більшу прозорість в секторі обороноздатності України. На її думку, ці питання стоятимуть на порядку денному під час візиту генсека Альянсу.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам 25 червня повідомив, що ми очікуємо в липні візиту в Україну державного секретаря США Рекса Тіллерсона, генерального секретаря ООН Антоніо Гуттереша і генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-