Швидких рішень щодо Донбасу не буде - директор ПРООН в Україні

Швидких рішень щодо Донбасу не буде - директор ПРООН в Україні

Укрінформ
Окрім конфліктних питань, що виникають у зв'язку з подіями на сході України, існують інші корінні проблеми, які існували задовго до цих подій і які хвилюють навіть тих українців, які живуть близько до контактної лінії. Розуміючи важливість вирішення цих проблем, швидких рішень по Донбасу очікувати не варто.

Про це у середу на конференції Програми розвитку ООН на тему правосуддя та безпеки заявив директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дуже часто, коли ми говоримо про Схід України, ми говоримо про конкретні конфліктні ситуації, в яких опинилися українці. Ми впроваджуємо проект «Верховенство права та правосуддя для громад у постраждалих від конфлікту регіонах України» в трьох пілотних українських областях: Донецькій, Луганській та Житомирській. І хотілося б відмітити після нашого дослідження, що не все так погано. І, можливо, деякі області України і в біді, але ви - життєздатна країна. Під час нашого проекту ми спостерігали, зокрема, такі тенденції, що коли люди звертаються до суду, поліції, вони отримують досить позитивні враження і позитивний досвід від спілкування із судом та поліцією», - уточнив Хімстра.

Він підкреслив, що такі тенденції є «позитивним ключем, в якому потрібно рухатися  і надалі».

«Звичайно, не дуже розумно було б казати, що конфлікт не впливає на людей і що це не причина для відчуття небезпеки і виникнення стресу. З іншого боку, люди відчувають, що є багато інших питань, зокрема економічні, які вже існували в українському суспільстві задовго до подій на Сході і які також треба вирішувати. Значна частина людей розуміє, наскільки важливі ці питання, навіть якщо вони не страждають напряму від конфлікту. Це значить, що не буде коротких, швидких рішень, якихось конкретних «донбаських» рішень», - додав Хімстра.

На його переконання, найкращим шляхом вирішення цих проблем є успішне подальше впровадження урядом реформ у всіх областях країни.

«Я вважаю, що найкраще Україні допоможе продовження впровадження реформ у всіх регіонах України, у всіх сферах життя, аніж "заліковування" якихось окремих симптомів. Україна страждає від корінних проблем, які треба вирішувати не дуже панічно. Ми звертаємося до уряду України, щоб влада продовжувала і довела до кінця реформи не тільки на Донбасі, а щоб змогла провадити їх по всій країні і привела країну до світлого майбутнього», - резюмував директор ПРООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-