Геращенко заявила про відсутність прогресу в переговорах щодо Донбасу

Геращенко заявила про відсутність прогресу в переговорах щодо Донбасу

Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявляє про відсутність прогресу в урегулюванні конфлікту на Донбасі.

Про це вона повідомила в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Ми побачили на практиці: три дні не стріляють, поки йде саміт у Китаї, для того, щоб продемонструвати, начебто є якісь там "успіхи" - і що ми бачимо в останні дні: що щодня є загиблі та поранені", - зазначила Геращенко.

За її словами, стосовно гуманітарного аспекту теж жодних зрушень, оскільки всього 12 звільнених заручників. Геращенко наголосила, що "Україна тут готова до компромісу, але очевидно, що наші партнери мають так само доєднатися до того, щоб почути Україну".

"Для політичного врегулювання, для виконання політичного блоку (домовленостей - ред.) повинен бути прогрес у безпековому й гуманітарному (блоках - ред.). І тут, у гуманітарному блоці, Україна готова до найбільших компромісів", - сказала Геращенко.

За її словами, починаючи з червня немає жодної реакції бойовиків на пропозицію України обміняти 8 затриманих під Широкиним "саперів". Геращенко нагадала, що бойовики підтвердили, що утримують у своїх тюрмах 45 заручників.

"Не можуть живі люди бути прив'язані до політичних моментів, їхні долі. Не можна шантажувати Україну тим, що "мы вам отдадим 45, если вы примете закон об амнистии" чи ви ще щось зробите - це абсолютно різні речі. І тут, мені здається, має бути дуже чітка позиція і лідерів "нормандського формату", - заявила вона

Геращенко додала, що українська сторона планує під час візиту міністрів закордонних справ країн "нормандського формату" Франка-Вальтера Штайнмаєра і Жана-Марка Еро ставити безпекові й гуманітарні питання як пріоритетні, і питання звільнення заручників - як таке, яке потребує швидкого прогресу.

"Також ми будемо наполягати на тому, щоб 21 вересня в Мінську це було пріоритетне питання і на тристоронній контактній групі - і щоб воно не розтягувалося серед 40 питань", - додала Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-