Україна в ООН: Окупанти в Криму та на Донбасі масово порушують права людини

Україна в ООН: Окупанти в Криму та на Донбасі масово порушують права людини

Укрінформ
Українська делегація закликала членів Радбезу ООН під час розгляду ситуації в окупованих РФ Криму та Донбасу звертати особливу увагу на дотримання прав людини на тимчасово підконтрольних агресору територіях.

З відповідною заявою виступив у вівторок на засідання РБ ООН у Нью-Йорку заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Компонент прав людини повинен бути невід'ємною частиною під час розгляду Радою розв'язання протиріч та врегулювання конфліктів. Цей підхід має застосовуватися й під час розгляду Радою питання окупації Криму і російської військової агресії в українському Донбасі", - наголосив представник України.

Він зауважив, що минуло три роки, як Росія незаконно окупувала Крим.

"Окупаційна влада чинить масові й систематичні порушення прав людини та прагне знищити ідентичність українців і корінних жителів півострова – кримських татар, а також інших етнічних і релігійних груп", - підкреслив Кислиця.

Заступник глави МЗС України нагадав, як Генасамблея ООН у своїй резолюції 71/205 щодо прав людини в Криму й Севастополі підтвердила, що "кримські жителі повинні користуватися захистом відповідно до Женевських конвенцій і чинних договорів про права людини". Він звернув увагу, що Місія спостерігачів ООН неодноразово фіксувала злочини, скоєні під час російської агресії проти України.

"Неповага до прав людини, демократії й верховенства права з боку авторитарних режимів по відношенню до своїх громадян серед іншого передбачає спроби уникнути кари під час внутрішніх громадянських воєн, як це відбувається в Сирії, або ж уникнути відповідальності за спроби незаконного приєднання чужих територій, як це вчинила Росія з Кримом, а також під час її військової агресії на Донбасі", - наголосив заступник глави українського МЗС.

Він підкреслив, що правильний підхід у процесі контролю за порушеннями прав людини може сприяти запобіганню збройного конфлікту. А якщо такий конфлікт уже стався, дотримання прав людини здатне запобігти подальшій ескалації насильства й служити стримуючим фактором для злодіянь проти мирного населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-