Україні потрібний широкий дискурс про кримських татар - експерт

Україні потрібний широкий дискурс про кримських татар - експерт

Укрінформ
Українські історики повинні сформувати в країні громадську думку з метою вирішення політичних і культурних прав кримськотатарського народу. З цією метою потрібний широкий дискурс на цю тему.

Про це у вівторок у ході круглого столу в Укрінформі "Українська соціогуманітаристика: контекст окупації і деокупації Криму" сказав старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського НАН України Дмитро Гордієнко.

"Поки буде в Україні кримськотатарський дискурс, культурний, політичний, історичний, доти будуть в якійсь мірі захищені і кримські татари на півострові. Якщо цей дискурс зникне, тоді є загроза загалом для народу. Тому, обов'язок українських істориків - взяти на себе цю відповідальність", - відзначив Гордієнко.

За його словами, "Україна зробила перший крок назустріч кримським татарам, дозволила повернення, але не зробила другого кроку - не забезпечила повноти їхніх політичних та культурних прав".

Як вважає історик, широкий дискурс по всій Україні з публікацією матеріалів про кримських татар як невід'ємну частину української політичної нації сприятиме формуванню громадянського суспільства, "що розуміє проблеми і шляхи вирішення цілісності України".

"Тільки тоді ми зможемо тиснути на Верховну Раду, яка впливатиме на рішення виборця і прийме те рішення і ті зміни в Конституції, які давно вже мають бути там записані", - відзначив Гордієнко.

За його словами, з деокупацією українського півострова в Криму має бути встановлена кримськотатарська республіка.

"Кримськотатарська республіка - це автономія кримських татар із забезпеченням політичних і культурних прав народу", - резюмував історик, підкресливши, що "розуміння цього в суспільстві сьогодні залежить від істориків і публіцистів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-