Правозахисники склали список суддів з РФ і Криму, причетних до катувань українців

Правозахисники склали список суддів з РФ і Криму, причетних до катувань українців

Укрінформ
Українські правозахисники склали список кримських і російських суддів, які ухвалюють незаконні рішення щодо наших громадян. Наразі в ньому близько 40 фігурантів, проте насправді їх значно більше.

Про це повідомила координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник на прес-конференції в Укрінформі.

"Якщо у списку, складеному Центром інформації про права людини, фігурують щонайменше 60 осіб, причетних до згортання свободи слова в окупованому Криму, то є ще більше людей, які причетні до інших злочинів, зокрема кримінального характеру. Йдеться про незаконне позбавлення волі наших громадян на території окупованого Криму або на території РФ. В першу чергу це судді, прокурори та слідчі, які відповідають за ці дії. Серед них, особливо серед слідчих і співробітників ФСБ, є люди, причетні до жорстоких катувань наших громадян. І досі ці катування тривають - або в СІЗО, або в колоніях РФ", - сказала Скрипник.

Вона зазначила, що у списку, складеному правозахисниками, значаться судді Криму, які перейшли на бік РФ і зараз ухвалюють рішення іменем Росії, щодо яких Україна відкрила провадження за статею "державна зрада". Проте, на думку правозахисниці, цього недостатньо, тому що стаття є суто політичною, важливо відкривати провадження і за іншими статтями Кримінального кодексу.

У списку не лише українські судді, які перейшли на бік Росії. Їх значно менше, ніж російських, що свідомо працюють на замовлення Кремля. Як, приміром, Віктор Палагін, командирований з Башкирії, що інспірував відому справу "Хізб ут-Тахрір", за якою вже 19 кримських татар і мусульман позбавлені волі.

"Ми вже склали перелік. Ще вчора зранку у списку було 38 суддів, а нині вже 39. Він поповнився Бедрицькою Марією - це суддя Роздольненського районного суду, яка вчора, не маючи жодних підстав, продовжила термін утримання в СІЗО відомого українського активіста Володимира Балуха. На відміну від попередніх суддів, які також незаконнно продовжували йому термін тримання під вартою, вона продовжила не на місяць, а на три місяці", - сказала правозахисниця.

Водночас Скрипник наголосила: російські судді мають усі підстави, навіть за чинним у РФ законодавством, ухвалити правильне рішення і відпустити людей, наприклад, під підписку про невиїзд. Але судді свідомо, з політичних мотивів, позбавляють людей волі - переміщують до СІЗО або ухвалюють вироки, щоб люди потрапили до російської колонії.

Вона додала, що до суддів - фігурантів списку треба застосовувати не лише норми українського законодавства, такі як відкриття кримінальних проваджень за іншими статтями, а не лише "державна зрада", а й використовувати міжнародні механізми притягнення до відповідальності, зокрема обмеження свободи пересування, або економічні санкції щодо тих, хто має власність на території європейських країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-