Проти фігурантів списку душителів свободи у Криму відкриють справи - МІП

Проти фігурантів списку душителів свободи у Криму відкриють справи - МІП

Укрінформ
Проти більш як 60 осіб, причетних до згортання свободи слова в окупованому Криму, на материковій Україні порушать кримінальні провадження і запровадять нові персональні санкції.

Про це повідомила радник міністра інформаційної політики Юлія Каздобіна на прес-конференції в Укрінформі, на якій оприлюднений список організаторів цього злочину, в якому 10 осіб, ще понад півсотні - у списку виконавців.

"Для нас дуже важливо, щоб ті люди, які здійснюють злочини на тимчасово окупованій території, зазнали за це покарання... Знаходити шляхи і покарати цих людей, притягати їх до відповідальності потрібно. І складання цього списку та подальша робота з ним є одним із шляхів притягнення до відповідальності", - сказала Каздобіна.

За її словами, Міністерство інформаційної політики вже провело переговори з представниками деяких посольств в Україні, щоб людей, прізвища яких є в цьому списку, внесли додатково до санкційних списків з формулюванням "за порушення свободи слова в Криму".

"Це буде важливим сигналом для світу - що Україна дійсно вважає свободу слова цінністю. Також це буде важливим сигналом для тих людей, які перебувають на окупованій території - як мешканців, які залишаються вірними Україні, які чекають на повернення в Україну, так і тим людям, які чинять ці злочини: що ми бачимо, ми знаємо і нам не все одно", - підкреслила Каздобіна.

Вона також уточнила: в цьому списку є як громадяни України, так і громадяни Росії. Для громадян Росії одним із способів покарання можуть бути санкції на території України - у разі, якщо у них тут є якесь майно. Для громадян України - це Кримінальний кодекс.

"Ми вже збирали зустріч із правоохоронними структурами. Правозахисники також зараз працюють з Прокураторою АР Крим, надають інформацію, свідчення. І за цими фактами будуть кримінальні справи, будуть розслідування. І ті люди, які винні у порушенні прав журналістів, мають знати, що вони будуть покарані", - зазначила радник міністра.

Голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик наголосила на "тотальній безкарності злочинів проти журналістів в Криму".

"Зокрема, це стається і тому, що до частини цих злочинів причетна сама правоохоронна система - силовики, так звані суди в Криму. Отже, яким чином вони можуть розслідувати злочини, які вони самі й вчиняли?" - сказала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-