Кремль хоче посварити українців і поляків на історичному грунті - посол

Кремль хоче посварити українців і поляків на історичному грунті - посол

Оновлено
Укрінформ
Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, коментуючи нещодавній інцидент у Перемишлі, коли під час "Маршу орлят" пролунали антиукраїнські гасла, заявив, що для Кремля не так просто збудувати проросійське лобі в Польщі, тому росіяни хочуть посварити українців і поляків на історичному грунті.

Про це він сказав у вівторок під час засідання прес-клубу "Дипломати без краваток" в Укрінформі, відповідаючи на запитання про скандальні вигуки на адресу українців у Перемишлі.

"Для путінської Росії це не так просто - збудувати проросійське лобі у Польщі. Але ж можна щось зробити, можна просто посварити поляків та українців. Це найпростіше. І зробити це можна через історію, опираючись на якісь чорні плями в історії", - зазначив Пєкло.

На переконання посла, "рука Кремля" у провокації у Перемишлі присутня. "Це механізм провокації. Фабрика фейків - це просто російська метода, щоб нас посварити", - вважає посол. 

Він також зазначив, що Росія активно використовує в своїх інтересах націоналістичні рухи у країнах Європи, і Польща не є винятком: націоналістами легше маніпулювати, підкинувши їм думку, що якийсь вчинок є патріотичним.

За словами Пєкла, він працював у Перемишлі в одній із неурядових організацій ще до того, як Польща стала членом ЄС. "Атмосфера тих часів між поляками та українською меншиною була дуже доброю", - підкреслив він.

Сьогодні ж Перемишль став місцем провокації, і, на думку посла, "механізм такий самий, як у російській гібридній війні: є якась демонстрація, хтось там кричить "Смерть українцям", 10 хв. відео є на YouTube, звідти у соцмережах і потім - у ЗМІ". 

На його переконання, провокатори хотіли продемонструвати, нібито в українсько-польських відносинах є проблеми, хоча насправді цього немає. "У Польщі є мільйон українців, які працюють, навчаються, інвестують. І взагалі жодних проблем немає. Моє рідне місто - Краків. Там просто звучить українська мова. І ніхто не бачить проблеми", - заявив Пєкло.

Польський посол також підкреслив, що Україна зробила "багато для Європи, для підтримки європейських цінностей". 

Як повідомляв Укрінформ, у Перемишлі в суботу, 10 грудня, під час щорічного "Маршу перемиських і львівських орлят" за участю багатьох польських патріотичних та націоналістичних організацій, а також представників місцевих та державних органів влади прозвучали антиукраїнські гасла. Зокрема, в момент проходження колони повз будівлю Українського народного центру один з демонстрантів прокричав "Смерть українцям!", і учасники ходи хором його підтримали.

Посольство України в Польщі звернулося до центральних і місцевих органів влади РП з вимогою провести розслідування цього інциденту і покарати винних. 

Зі свого боку, Об’єднання українців у Польщі (ОУП) подало заяву до окружної прокуратури в Перемишлі з вимогою розслідувати інцидент щодо закликів до насилля стосовно українців, які прозвучали під час суботнього маршу в цьому місті.

Фото: Любімов Євген

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-