У Дуди візит в Україну оцінили як

У Дуди візит в Україну оцінили як "дуже добрий"

Ексклюзив
Укрінформ
Візит президента Польщі Анджея Дуди в Україну був ознайомчим, але дуже плідним.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу повідомив речник президента Польщі Марек Магеровський.

"Оцінюємо візит як дуже добрий. Тим більше, що це був перший візит пана президента Дуди до Києва і перший безпосередній контакт з українськими урядовцями. Важливо, що президент зустрівся з найважливішими політиками в Україні - Президентом Порошенком, Прем’єр-міністром Яценком, Головою Верховної Ради Гройсманом", - заявив Магеровський.

Він зазначив, що візит був хорошою нагодою для обговорення різних питань, які цікавлять обидві сторони.

Зокрема, під час зустрічі з главою уряду Арсенієм Яценюком важливим було обговорення економічного аспекту двосторонньої співпраці. "Наприклад, обговорено проблеми польських підприємців в Україні щодо повернення ПДВ. Ми очікуємо на підтримку і допомогу українського уряду, щоб польські підприємці могли без проблем вести свою діяльність. Важливо, щоб економічна співпраця активно розвивалася", - наголосив речник президента Польщі.

Він зауважив, що домінуючою темою переговорів в Києві була ситуація на сході України. За його словами, президент Дуда наголошував, що Мінські домовленості повинні повністю виконуватися як з боку Росії, так і з боку сепаратистів. "Пріоритетом на даний момент є те, щоб Україна отримала контроль над своїми східними кордонами", - наголосив речник президента Польщі.

Як зауважив Магеровський, під час зустрічей Дуди з українськими політиками підтверджено спільну позицію стосовно газопроводу "Північний потік-2".

"Лідери однозначно підкреслювали, що це не виключно бізнес-проект, а в ньому домінує політичний вимір. У розмовах засвідчено, що Польща й Україна виступають проти цього проекту", - заявив речник президента Польщі.

Як зауважив Магеровський, для Польщі важливо, щоб Україна була присутня на саміті НАТО в липні 2016 року у Варшаві.

"Це дуже важливий політичний жест, оскільки ми хочемо притягувати Україну до Заходу і показувати, що Київ є важливим політичним партнером в Європі, який може розраховувати на нашу підтримку", - заявив Магеровський. Він висловив сподівання, що президент Порошенко візьме участь у саміті НАТО у Варшаві.

За словами Магеровського, поки ще не визначено дату першої зустрічі Консультативного комітету президентів України і Польщі, який очолюватимуть представники адміністрацій президентів обох країн Костянтин Єлісєєв і Кшиштоф Щерський.

"Намагатимемося, щоб цей комітет зібрався і почав функціонувати якнайшвидше",- констатував Магеровський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-