Єрмак - про ювілейний саміт НАТО: Хочемо, щоб були прийняті потужні і конкретні рішення

Єрмак - про ювілейний саміт НАТО: Хочемо, щоб були прийняті потужні і конкретні рішення

Укрінформ
В Офісі Президента хочуть, щоб на ювілейному саміті НАТО, який планується провести у липні, були прийняті потужні і конкретні рішення.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, відповідаючи на питання, яка мета стоїть перед політичним керівництвом України під час ювілейного вашингтонського саміту НАТО, передає кореспондент Укрінформу.

«У першу чергу ця мета – зробити найбільш можливе і потужне для нашої країни, для наших героїчних людей, для наших воїнів. І безумовно, ми хочемо, і я думаю, що це в інтересах всіх - щоб ювілейний саміт... був саме з потужними і конкретними сильними рішеннями», - заявив він.

За його словами, рішення партнерів України будуть впливати на подальший розвиток подій, і у тому числі – на полі бою.

Окремо Єрмак нагадав, що кілька днів тому він був присутній у Копенгагені на дуже важливій конференції щодо безпеки, де він був для того, щоб презентувати разом з ексгенеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном новий документ, який стосується питання майбутнього членства України у НАТО.

На думку керівника ОП, українська позиція є дуже чіткою і сильною – українська держава прагне бути членом НАТО і вважає, що саме час зараз отримати запрошення (до Північноатлантичного Альянсу – ред.).

«Але дуже важливо, щоб наші партнери також мали аргументи, і аргументи не тільки від нас, а і від світових визнаних експертів - в минулому президентів, прем’єр-міністрів і так далі (щодо цього питання – ред.). Тому ми створили дуже потужну групу (Міжнародну робочу групу з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України – ред.), і в ній є багато таких відомих (осіб – ред.), як Хіларі Клінтон, Борис Джонсон, Санна Марін, Олександр Кваснєвський тощо», - пояснив він.

За його словами, документ, який був одностайно узгодженим, є дуже змістовним і у ньому чітко - з посиланням на історію, на висновки з минулих помилок - дається розгорнута аргументація, чому саме сьогодні, саме на ювілейному саміті є абсолютно можливим отримання Україною запрошення і початок вже конкретних перемовин щодо того, коли і як Україна може стати повноцінним членом НАТО.

«Багато у цьому документі є і висновків, дуже для нас важливих. Таких, як, наприклад, те, що є абсолютно необхідним зняття будь-яких обмежень щодо постачання озброєння, яке необхідне Україні, і не тільки щодо видів цього озброєння, але і до способів застосування. І дуже знаково, що це питання було підтримано всіма членами групами», - поінформував Єрмак.

Читайте також: Україна має отримати запрошення до НАТО на саміті у Вашингтоні - група Єрмака-Расмуссена

Керівник ОП вважає, що для України дуже важливо, щоб у партнерів української держави, у першу чергу - у країнах-членах НАТО, від консенсусу яких залежить узгодження цих рішень, дійсно почалося експертне аргументоване обговорення, щоб про це стали говорити політики тощо.

«І це буде дуже потужною підтримкою щодо офіційної позиції України. І, безумовно, ми очікуємо позитиву. Я думаю, що це дуже важливо, тому що це буде дуже чітким сигналом для всіх, і у тому числі - для країни-агресора. Я абсолютно переконаний, що зараз – час для прийняття світовими лідерами, які дійсно сьогодні є відповідальними, які сьогодні дійсно живуть за нормами міжнародного права, сильних рішень», - переконаний він.

Як повідомлялося, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що перемога України у війні проти російської агресії є ключовим завданням для НАТО.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-