Запрошення Порошенка на саміт НАТО візьмуть до уваги в Брюсселі - експерт

Запрошення Порошенка на саміт НАТО візьмуть до уваги в Брюсселі - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Українська і польська сторони добре підготувалися до візиту президента РП Анджея Дуди до Києва. Зараз настав час переходу від пустих балачок у двосторонніх відносинах до конкретних дій.

Таку думку в коментарі власному кореспонденту Укрінформу в Польщі висловив польський експерт, голова фундації польсько-української співпраці PAUCI Ян Пєкло.

“Цей візит був дуже добре підготовлений з точки зору його змістовного наповнення з обох боків. Зустріч не завершується пустою риторикою, а важливими деклараціями. Україна зараз потребує конкретики, активності і Польща це розуміє”, - підкреслив Пєкло.

За його словами, заяви про підняття рівня відносин між главами держав на рівень постійно діючого Консультативного комітету президентів, декларації про надання Україні кредитної лінії і запевнення Варшави про допомогу у зміцненні оборонних можливостей української армії є “дуже важливими і серйозними”.

За словами експерта, президенти визначили, що історія все ще є проблемою у двосторонніх відносинах, але Варшава і Київ роблять кроки щодо її вирішення. Він додав, що над цим, зокрема, працюватимуть Інститути національної пам’яті України і Польщі і треба очікувати на появу нових спільних публікацій з історичної тематики.

Одним з найважливіших жестів у бік України експерт назвав заяву президента Дуди про те, що за столом переговорів під час липневого саміту НАТО у Варшаві в якості гостя має бути присутнім представник України.

“Це є продовженням того, що було сказано на саміті НАТО в Бухаресті в 2008, коли Україна намагалася отримати план дій щодо членства, що двері Альянсу для країн, які хочуть вступити до нього, є відкритими. Це рішення є також логічним, враховуючи перебіг так званого малого cаміту Організації в Бухаресті (зустріч 9-ти країн в листопаді у Бухаресті – ред.), де президент Дуда разом з лідерами країн балтійського регіону, “Вишеградскої групи”, а також Болгарії та Румунії обговорювали зміцнення східного флангу НАТО”, - підкреслив експерт.

Він додав, що запрошення на цей саміт Президента Петра Порошенка є важливим сигналом, який візьмуть до уваги у Брюсселі.

Фото: PR24/JW

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-