Інститут нацпам'яті Польщі висловив офіційний протест через «стадіон Шухевича»

Інститут нацпам'яті Польщі висловив офіційний протест через «стадіон Шухевича»

Укрінформ
Інститут національної пам'яті Польщі висловив офіційний протест щодо присвоєння міському стадіону в Тернополі імені командувача УПА Романа Шухевича.

Про це передає Укрінформ із посиланням на заяву Інституту у Фейсбуці.

«Інститут національної пам'яті протестує щодо присвоєння стадіону в Тернополі імені Романа Шухевича, який під час Другої світової війни був офіцером німецьких батальйонів поліції «Нахтігаль», а потім командувачем Української Повстанської Армії. Він - відповідальний за геноцид польського цивільного населення на Волині та в Східній Малопольщі. Роман Шухевич, як лідер ОУН, був серед особливо гарячих прихильників жорстокого очищення та фізичної ліквідації польського населення», - йдеться у документі.

Читайте також: Польське місто розриває проєкт з Тернополем через стадіон Шухевича

Польське відомство також вважає, що «прославлення Романа Шухевича ображає пам'ять польських, єврейських і українських жертв українських націоналістів... Ця антипольська етнічна чистка, проведена українськими націоналістами, була геноцидом», - наголошується у заяві Інституту національної пам'яті Польщі.

Як повідомлялося, польське місто Замостя припиняє реалізацію разом з Тернополем європейського гранту на майже 69 тис. євро через надання тернопільському міському стадіону імені головнокомандуючого УПА Романа Шухевича.

Читайте також: Тернопільський мер - послу Ізраїля: Родина Шухевича під час війни врятувала єврейську дівчинку

5 березня 2021 року сесія Тернопільської міської ради прийняла рішення про присвоєння міському стадіону імені головного командувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

Згодом Посол Ізраїлю в Україні засудив присвоєння стадіону у Тернополі імені Шухевича.

На заяву дипломата відреагували в українському МЗС, зазначивши, що "збереження національної пам'яті українського народу залишається одним з пріоритетів державної політики України, і дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків".

Фото: facebook.com/fcnyva1978

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-