Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Про діяльність ПАЧЕС з протидії торгівлі людьми

Про діяльність ПАЧЕС з протидії торгівлі людьми

Укрінформ
12 квітня як Керівник української делегації в ПАЧЕС і від імені Парламентської Асамблеї Чорноморського Економічного Співробітництва, взяла участь в 16-й конференції ОБСЄ проти торгівлі людьми «Рішення проблеми торгівлі людьми з метою їх примусу до вчинення злочинної діяльності», яка проходить у Відні.

Я поінформувала присутніх, що серед міжнародних організацій, багатьом з яких понад півстоліття, наша Асамблея – порівняно молода організація. ПАЧЕС представляє інтереси 12 країн Чорноморського регіону і є інструментом для обговорення політичних, економічних, соціальних, культурних питань та ініціатив для держав-учасників, а також взаємодії з іншими міжнародними організаціями.

Також я звернула увагу на те, що тема конференції - «боротьба з торгівлею людьми», незважаючи на всі зусилля світової спільноти, як і раніше залишається досить актуальною.

Останнім часом, торгівля людьми розширюється і постійно змінює свої форми, і з урахуванням високої прибутковості залучає до цього процесу все більшу кількість кримінальних угруповань, що представляє реальну загрозу для суспільства.

Проблема торгівлі людьми є складною ще й тим, що в злочинну мережу залучено багато країн або як постачальники чи покупці, або як транзитна територія. Більш того, деякі країни можуть грати одночасно три ролі. Тому, розробка ефективної стратегії по боротьбі з торгівлею людьми вимагає проведення всебічного аналізу причин виникнення і механізмів її розвитку.

У зв'язку з цим, відповідні урядові органи і неурядові організації повинні спільними зусиллями запобігати і викорінювати торгівлю людьми. Крім того, повинна бути вироблена ефективна стратегія міжнародного співробітництва в ширшому масштабі.

Владі на місцевому, національному та міжнародному рівнях слід проводити інформаційні кампанії, щоб попередити громадськість про небезпеку. Поліція повинна відігравати вирішальну роль у переслідуванні торговців і розкритті їх діяльності. Крім того, профілактичні заходи сил правопорядку можуть бути вдосконалені за рахунок створення спеціальних підрозділів, які будуть координувати зусилля різних державних органів та департаментів на місцевому та регіональному рівнях.

Окрім того, Парламентська Асамблея Чорноморського Економічного Співробітництва обговорювала проблему торгівлі людьми і розробила відповідні рекомендації.

У цьому документі Асамблея рекомендувала парламентам та урядам країн-членів ПАЧЕС сприяти ратифікації міжнародних конвенцій по боротьбі з торгівлею людьми та рабством. Також в рекомендаціях Асамблеї пропонувалося ввести в дію закони, що передбачають суворе покарання, прийняти і використовувати ефективні кримінальні та адміністративні заходи проти порушників для кращого захисту від них потенційних жертв. Рекомендувалося створити міждержавні механізми для вирішення проблем, пов'язаних з торгівлею людьми, як в країнах походження, так і в приймаючих країнах, враховуючи програми безпечної репатріації.

Під час виступу я звернула увагу, що частина цих рекомендацій не виконується однією з держав-членів ПАЧЕС. Зокрема, країна, яка зараз знаходиться в стані військової агресії по відношенню до України не «сприяє вирішенню проблеми повернення осіб, взятих у полон в період конфліктів в регіоні» (підпункт 3 пункту 7 Рекомендацій 35/1999 «Правова база боротьби з торгівлею людьми»).

Від імені ПАЧЕС, я запевнила учасників конференції в щирому бажанні тісно співпрацювати на благо наших народів. Переконана, що ця співпраця буде і далі розвиватися, знаходячи все більше наповнений діями на досягнення поставлених цілей процес, сприяючи зміцненню атмосфери взаєморозуміння і довіри, миру і стабільності.

Людмила Денісова, народний депутат України
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-