Бійці на фронті забезпечені роботизованими засобами на 15% - волонтерка

Бійці на фронті забезпечені роботизованими засобами на 15% - волонтерка

Фото
Укрінформ
Аби покращити ситуацію із забезпеченням українських захисників дронами, волонтери розробили інженерний курс «Народний FPV» і пропонують громадам долучатися до допомоги ЗСУ.

Про це під час форуму громад та волонтерів «Львівщина – для ЗСУ» в онлайн-режимі розповіла засновниця та керівниця Центру підтримки аеророзвідки і волонтерського проєкту Victory Drones Марія Берлінська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це найбільша війна дронів в історії людства - і це тільки початок. Щодо насиченості фронту БПЛА, то якщо аналізувати за параметрами, - ситуація різна. Стало краще з постачанням FPV-дронів, ніж було, але в DJI Mavic ще досі є велика потреба, так само щодо класу «Лелека» - їх не вистачає. Тому на сьогодні можна оцінити забезпеченість фронту роботизованими засобами, включно з НРК (наземні роботизовані комплекси – ред.) максимум до 15% від потреби», - зазначила Берлінська.

Волонтерка запевнила присутніх на форумі, що ситуацію можна змінити на краще, і для цього запропонувала «вирощування самоспроможностей» з виробництва роботизованих технологій у кожній громаді.

«Ми запустили курс навчання для людей зі складання FPV-дронів. Це абсолютно безкоштовно. Ми даємо доступ до відео лекцій, а наші інженери покроково супроводжують кожну людину. Курс називається «Народний FPV». Також ми зараз хочемо додати туди знання з РЕР (радіоелектронної розвідки), тобто, як можна зробити самостійно вдома спектральний аналізатор», - розповіла ініціаторка курсу.

За її словами, станом на сьогодні більше 25 тис. людей зареєстровані на цей курс. Процес відбувається наступним чином: люди вдома роблять дрон, далі його відправляють у навчальний центр, де він обов’язково тестується військовими екіпажами - і в разі схвалення їде на фронт.

Вже зараз зазначений курс активно впроваджують Житомирська та Куп’янська громади, які з міського бюджету виділяють компенсацію для жителів.

Читайте також: Федоров закликав українців складати FPV-дрони вдома

«Люди хочуть реально бачити, що їхні податки працюють на захист країни. Наприклад, громада передає 100 дронів, за які люди отримали компенсацію з бюджету ТГ, а далі на неї тут же купили комплектуючі на нові дрони - таким чином допомога фронту буде зростати в рази. Я вважаю, що це хороший підхід, коли кожна громада може зробити дрони для своїх хлопців, які воюють», - резюмувала Берлінська.

Як повідомляв Укрінформ, у середу, 1 травня, у Львові відбувся Форум громад та волонтерів «Львівщина – для ЗСУ». Він об’єднав 150 учасників з усіх районів області. Мета форуму - завдяки зусиллям на місцевому рівні підвищити рівень обороноздатності усієї країни.

Фото: Людмила Гринюк, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-