У Києві викрили мережу ФСБ, яка діяла під прикриттям УПЦ МП

У Києві викрили мережу ФСБ, яка діяла під прикриттям УПЦ МП

Фото, відео
Укрінформ
Служба безпеки України нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка під прикриттям УПЦ МП проводила інформаційні диверсії на замовлення ФСБ Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

СБУ затримала чотирьох ключових фігурантів, зокрема одного з очільників столичного храму УПЦ МП, який входив до агентурного апарату російської спецслужби.

Це одна із найбільших мереж ФСБ, яка діяла в Україні з початку повномасштабного вторгнення російської армії.

Вона мала чітку ієрархію та розподіл функцій, а також постійний зв’язок із найбільшими російськими ЗМІ, які одразу підхоплювали потрібний контент.

За даними слідства, координатором мережі в Україні був затриманий СБУ клірик. Він відповідав за поширення матеріалів, в яких підбурювали до міжконфесійної ворожнечі та виправдовували агресивну війну проти України.

У Києві викрили злочинну мережу, яка під прикриттям УПЦ МП проводила інформаційні диверсії / Фото: СБУ

Для цього фігурант особисто інструктував виконавців – інших учасників злочинної організації, які діяли під виглядом так званих "політичних експертів" і готували провокативні дописи та відеосюжети.

Підготовлений контент зловмисники поширювали через десятки підконтрольних каналів у Телеграмі і Ютубі, а також на сторінках у Фейсбуці та на офіційних сайтах різних єпархій УПЦ МП.

Одразу після оприлюднення замовних матеріалів їх миттєво підхоплювали центральні телеканали та інтернет-видання РФ для поширення фейків про Україну.

Здійснюючи інформаційні атаки, ворог сподівався не лише розхитати суспільно-політичну ситуацію в Україні, але й дискредитувати Україну на міжнародній арені, особливо перед західними партнерами.

Читайте також: СБУ затримала на Вінниччині дружину ексрегіонала, яка шпигувала на ворога

Під час обшуків за місцями перебування фігурантів у Києві виявлені мобільні телефони та комп’ютерна техніка, які використовувались у злочинних діях на користь Росії.

Відео: СБУ

На підставі зібраних доказів чотирьом затриманим та ще десятьом учасникам злочинної організації повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ч. 4 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 255 (створення та участь у злочинній організації); ч. 3 ст. 161 (розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, вчинене організованою групою); чч. 1, 2 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України).

Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Зловмисникам загрожує довічне позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України розпочала 73 провадження щодо священнослужителів, які працювали на ворога.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-