СБУ затримала на Вінниччині дружину ексрегіонала, яка шпигувала на ворога

СБУ затримала на Вінниччині дружину ексрегіонала, яка шпигувала на ворога

Укрінформ
Служба безпеки України затримала російську агентку, яка збирала інформацію про Сили оборони у Вінницькій області та виправдовувала збройну агресію РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Фігуранткою виявилась дружина колишнього функціонера забороненої “Партії регіонів”, який до 2015 року очолював місцеву райраду, ідеться у повідомленні.

За вказівкою російської спецслужби вона намагалась виявити аеродроми з бойовими літаками та гелікоптерами Збройних сил України, а також з’ясувати наявність ППО поблизу цих об’єктів.

Крім того, жінка цікавилася геолокаціями медзакладів, де лікуються українські захисники, та розвідувала маршрути руху військових ешелонів.

У результаті контрдиверсійних заходів співробітники СБУ своєчасно викрили російську агентку, покроково задокументували її злочинну діяльність і затримали.

Як зазначається, завдяки оперативному реагуванню вдалося запобігти ворожим ударам по стратегічній інфраструктурі на території області.

Також у ході розслідування було встановлено, що фігурантка з анонімного акаунту в “Однокласниках” закликала до підтримки президента РФ Володимира Путіна та виправдовувала вторгнення російських військ в Україну.

Читайте також: СБУ затримала російського шпигуна під час спроби втекти до Придністров'я

За даними слідства, саме через антиукраїнську активність у забороненій соцмережі вона потрапила у поле зору ФСБ і була завербована.

Під час обшуків у помешканні затриманої вилучені мобільні телефони та планшет, які вона використовувала для комунікації з ФСБ.

Слідчі СБУ повідомили фігурантці про підозру за п’ятьма статтями Кримінального кодексу. Жінка перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

За інформацією Офісу генерального прокурора, підозрювана є жителькою міста Гайсин на Вінниччині. Маючи антиукраїнські переконання, у 2023 році вона встановила зв’язок та почала співпрацювати з представником країни-агресора.

Читайте також: Агент ФСБ, який готував удари по аеродромах Дніпропетровщини, отримав 15 років тюрми

Від липня до жовтня 2023 року жінка щонайменше вісім разів передала російському кураторові дані про розташування військових частин, блокпостів, засобів Повітряних Сил і ППО у регіоні. Ці дані ворог використовував для обстрілів.

Як повідомляв Укрінформ, працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру судді з Луганської області, який передавав ФСБ РФ конфіденційну інформацію про своїх колег та військовослужбовців ЗСУ.

Головне фото: Shutterstock 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-