Виставка «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей» відкрилась у Києві

Виставка «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей» відкрилась у Києві

Фото
Укрінформ
У Києві відкрилася виставка «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей», де зібрано особисті речі та історії чотирнадцятьох українських дітей, які стали свідками війни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Ініціаторка виставки Христина Храновська підкреслила, що ці історії очима дітей має побачити весь світ.

«Коли мені трапився в соцмережах перший щоденник Єгора - це наш наймолодший учасник, - у мене виникло питання: чому щоденник Анни Франк бачить весь світ, а щоденники наших дітей - ні? Треба показати їх світові, щоб усі бачили, яку травму зараз переживає молоде покоління (в Україні - ред.)», - сказала вона.

У Києві відкрилася виставка «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей» / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

В експозиції, яка демонструватиметься в артпросторі ArtHall D12 до 25 жовтня, представлено малюнки, записи, щоденники, особисті речі та історії 14 дітей з Донеччини, Харківщини, Київщини, Одещини. Зокрема, 12-річна Альона Загреба в окупованому Маріуполі фіксувала на відео та фото те, що відбувається у місті, 15-річна Катерина Кришкевич з Лимана вела щоденник, а 16-річна Софія Громакова з Маріуполя на початку війни втратила батька й перенесла свої переживання на полотно - так виникли картини «Бог мертвий» та «Мирний схід сонця над Азовсталлю».

Читайте також: «Щоденники війни»: російський напад у малюнках 15-річного маріупольця

Під час заходу шестеро юних спікерів поділилися особистими історіями.

«Я пробула в окупації три тижні і досі пам'ятаю цей жах до деталей. Батько пішов до тероборони. Він загинув 11 березня. Ми з мамою досі не знаємо, де він. Це рана на серці, яка не загоїться», - сказала Громакова.

Юні спікери також порушили інші питання, які є актуальними для підлітків і стосуються психологічної стійкості. Зокрема, йшлося про досвід виходу з аб'юзивних стосунків, про почуття підлітка, який стикається з обвинуваченнями від медперсоналу після спроби самогубства, про лікування тяжкохворого члена сім'ї в умовах війни. Молодь закликала не здаватися та звертатися по допомогу до фахівців, зокрема психологів, коли це потрібно.

Дружина Президента Олена Зеленська подякувала спікерам за виступи, підкресливши, що це сміливий крок з їхнього боку.

Читайте також: В Амстердамі відкрилася виставка «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей»

«Хочу сказати тим людям, які вважають себе дорослими: знімімо цю маску пихатості з себе, тому що дорослих людей ми чули сьогодні тут. Попри кількість років, які пройшли від вашого народження, дорослими ви стаєте тільки тоді, коли набуваєте свідомості та відповідальності. Ця свідомість і відповідальність може вас наздогнати в будь-який момент: когось у шість років, когось у п'ять, когось у 19, а когось - ніколи. Тому ми бачимо зараз багато несвідомих людей, які вважають себе дорослими, але не тільки не відповідають за власні вчинки, а намагаються виправдовувати погані вчинки людей», - наголосила перша леді.

Зеленська додала, що для неї цей захід став терапевтичним.

Своєю чергою віцепрем’єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук зазначила, що такі заходи дають наснагу. «Події, озвучені сьогодні, потрібно не тільки проговорювати, а й проживати, потрібно надихатися енергією співпраці й емпатії. Бо чужої біди немає, чужих дітей немає. Це все - наша спільна боротьба, а потім - наша спільна перемога. Ми бачили сьогодні історії дітей 15-16 років - це їхній приклад стійкості. Цей приклад боротьби нас, дорослих, має не тільки надихати, а зобов'язує до ще більшої відповідальності», - сказала урядовець.

Проєкт реалізується за підтримки ЮНІСЕФ, Благодійного Фонду «Діти Героїв», Благодійного Фонду «Голоси дітей», Платформи «Тю» та МЗС України. Основні медіапартнери: Суспільне Новини і Суспільне Культура.

Як повідомляв Укрінформ, виставка «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей» експонувалась у серпні в мерії Амстердама.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-