У Києві відкрилася виставка, присвячена обороні Маріуполя

У Києві відкрилася виставка, присвячена обороні Маріуполя

Фото
Укрінформ
У Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку "Маріуполь. 86 #НаЖиво", присвячену обороні міста, його мешканцям і захисникам.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми маємо працювати над великими наративами про цю війну. Але, мені здається, що ще не настав той час, щоб ми могли відірвати цю війну від свого серця та говорити про неї відсторонено. Тож наскільки це боляче, ми зможемо зрозуміти пізніше. Але варто проживати цей біль спільно. Саме тому такі виставки, що містять персональні речі, - як ті мушлі з берегу моря, які маленька дівчинка взяла з собою з Маріуполя - важливі для кожного громадянина України", - зазначила заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко.

На виставці представлені фотографії Маріуполя до повномасштабного вторгнення й після, а також світлини містян, зокрема, дітей. Серед артефактів відвідувачі побачать понівечений прапор з "Азовсталі", вцілілу чашку, яку маріуполька вивезла з міста, годинник, навіть пуанти балерини із драмтеатру. Також наявні банери з повідомленнями з телеграм-каналів, які всі 86 днів висвітлювали події у місті.

У Києві відкрилася виставка, присвячена обороні Маріуполя / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

"Це перша війна в історії людства, події якої одразу потрапляють на перші шпальта, одразу з'являються на телеграм-каналах", - підкреслила журналістка й активістка Алевтина Швецова.

Також у межах виставки презентували фільм про блокаду міста Марії.

Читайте також: У Києві презентували дві виставки до Дня пам'яті жертв депортації кримських татар

"На виставці немає жодної деталі, про яку можна було б сказати, що вона не важлива. Тут є те, що люди брали з собою: хтось прапор - і він із кров'ю, обпечений зараз у вітрині. Тут є і ключі, які цивільні брали з собою до сховищ, сподіваючись, що вони повернуться додому. Однак залишилися лише ключі", - наголосив мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Він також зазначив, що в експозиції висвітлено героїчний вчинок захисників "Азовсталі", які оборонялися від ворога, що перевищував їх в десятки разів. Азовці виграли час, щоб інші підрозділи могли якісніше підготуватися, стримали ворога від просування у бік Дніпра й Запоріжжя.

Заступниця голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко зауважила, що міська влада робитиме все можливе для турботи про маріупольців, які переїхали до столиці, а також про збереження пам'яті про оборону міста.

Читайте також: У Херсонському музеї відкрили виставку «Херсон-2022: Хроніки деокупації»

"Ми не маємо переставати говорити про ті трагічні події. Ми вже організували в Києві низку заходів, зокрема, фототеатральні постановки, імпрези, відкрили центр "ЯМаріуполь" спільно з міською радою Маріуполя... Ми готові і будемо робити більше, аби пам'ять про ті події ніколи не згасла, аби та біда ніколи не повторилася", - сказала вона.

Під час заходу виступили також акторка Римма Зюбіна й захисниця "Азовсталі" Валерія "Нава" Суботіна (Карпиленко), прочитавши поезії, присвячені місту.

Організували захід Маріупольська міська рада, Національний музей історії України в Другій світовій війні, проєкт «ЯМаріуполь. Культура», ККП m.EHUB.

20 травня 2022 року територію заводу «Азовсталь» залишив останній український захисник. Після 86 днів оборони місто опинилося в цілковитій окупації. За попередніми даними, в Маріуполі загинуло понад 22 тисячі містян, зруйновано 90% інфраструктури міста, тисячі маріупольців вимушено залишили свої домівки.

Як повідомляв Укрінформ, у Національному музеї історії України відбулася презентація проєкту "Портрети Маріуполя", у межах якого зібрано історії 27 переселенців, життя яких змінило повномасштабне вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-