У Києві презентували дві виставки до Дня пам'яті жертв депортації кримських татар

У Києві презентували дві виставки до Дня пам'яті жертв депортації кримських татар

Фото
Укрінформ
Неподалік залізничного вокзалу у Києві з нагоди Дня пам'яті жертв депортації кримських татар організовано дві фотовиставки.

Їх презентація відбулася під час конференції "Пам'ятаємо історію - повертаємо територію", повідомляє кореспондент Укрінформу.

На виставці "Історії окупованого Криму" експонуються 25 знімків, зроблених українськими репортерами, які у 2014-2019 роках висвітлювали порушення прав людини в окупованому Криму та документували життя сімей політв'язнів. Тут можна побачити фото з поховання батька політв'язня Мусліма Алієва, святкового намазу у мечеті на честь виходу на свободу після відбуття адмінарешту Енвера Кроша тощо.

У Києві презентували дві фотовиставкии до Дня пам'яті жертв депортації кримських татар / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Авторам - Аліні Смутко, Тарасу Ібрагімову, Альоні Савчук - через журналістську діяльність заборонили в'їзд до РФ та окупованого нею Криму на строк від 10 до 35 років.

Друга виставка "Злочини вустами очевидців" розповідає 10 історій кримських татар, депортованих у 1944 році.

Під час конференції відбувся артперфоманс: маленький хлопчик сидів на солом'яному кубі і читав щоденник, який написав 13-річний Наріман Казенбаш, якого депортували з Криму разом з родиною.

Читайте також: Президент ініціював створення меморіалу жертв кримськотатарського народу

Під час заходу також демонструвалося відео про життя у Криму за радянських часів і під час окупації Росією Кримського півострова 2014 р., переслідування і ув'язнення кримських татар тощо.

Присутні також могли долучитися до марафону з написання листів політв'язням.

Як повідомлялося, 18 травня в Україні встановлено День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв депортації кримських татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-