У Києві відкрили фотовиставку про досвід війни переселенців із Маріуполя

У Києві відкрили фотовиставку про досвід війни переселенців із Маріуполя

Фото
Укрінформ
У Національному музеї історії України відбулася презентація проєкту "Портрети Маріуполя", у межах якого зібрано історії 27 переселенців, життя яких змінило повномасштабне вторгнення.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проєкт "Портрети Маріуполя" покликаний розповісти не лише про те, як виживали в місті Марії. Сьогодні він трансформувався у натхнення й віру, бо ці 27 героїв і героїнь, зокрема, у Києві, Львові та Тернополі починають нове життя. Вони... інтегруються в громади, знаходять нові соціальні зв'язки. Для кожного з них - це пошук дому, водночас це й віра в те, що ми обов'язково повернемося до деокупованого Маріуполя", - зазначила ініціаторка проєкту Алевтина Швецова.

Зі світлин на відвідувачів виставки дивляться люди, які у буквальному сенсі втратили своє минуле життя, оскільки масові пожежі знищили житло й речі героїв. Зокрема, В'ячислав Довженко втратив колекцію старовинних речей, яку збирав протягом 30 років, аби створити музей старожитностей у Маріуполі, а Ксенія Сафонова - свою точку продажу кави та хотдогів на пірсі.

Героїв об'єднує і непростий шлях виїзду з окупованого міста. Так, Марина Артемова отримала поранення під час виїзду з Маріуполя і, попри біль, продовжувала йти з міста заради сина, бо була впевнена: якщо впаде, то більше не підведеться. Наталії Яковенко довелося собою закривати дитину в евакуаційному потязі, який обстрілювали російські війська.

Читайте також: Миколаївський театр на фестивалі у Польщі представив виставу про родинні стосунки під час війни

"Нам дуже пощастило. Ми ухвалили рішення вибиратися з міста, купили квиток на потяг і з моєю подругою та двома дітьми виїхали. І це був останній евакуаційний потяг", - згадала Яковенко.

У Національному музеї історії України відбулася презентація проєкту "Портрети Маріуполя" / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Наразі маріупольці знаходять себе в громадах по всій Україні: будівельник Олександр Мельник відбудовує знищені росіянами будівлі в деокупованій Бучі, Євген Волошин, який пробув в облозі до 15 березня 2022 року, зараз працює викладачем в одному зі столичних ліцеїв. На знак того, що життя продовжується, фотограф проєкту Сергій Макаров подарував мешканцям міста Марії світлини, які започаткують новий фотоархів для кожного з учасників проєкту.

"Я розумію, наскільки було складно згадувати історії для цього проєкту, тому я всім щиро вдячний. Я хотів би поповнити ваші альбоми новими знімками. Нехай це буде початком ваших нових фотоархівів", - сказав він.

Читайте також: У Луцьку відкрили фотовиставку про воєнні злочини росіян

Над проєктом також працював відеограф Олександр Євманенко, матеріал зібрала Алевтина Швецова, а тексти написала Яна Іванова. Команда інтерв'ювала маріупольчан у Львові, Тернополі та Києві, оскільки саме з цих міст найбільше людей погодилися поділитися досвідом війни, подавши заявки на участь у проєкті.

Проєкт створено за підтримки ГО "Простір Марії". Також ініціативу підтримав Міжнародний фонд "Відродженя".

Як повідомляв Укрінформ, у Національному музеї історії України відкрила18 квітня відкрилася фотовиставка про зруйновані пам'ятки Маріуполя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-