У Києві показали уламки ракети «Нептун», яка уразила крейсер «Москва»

У Києві показали уламки ракети «Нептун», яка уразила крейсер «Москва»

Фото
Укрінформ
У Національному військово-історичному музеї показали оригінальний елемент – стабілізатор стартового агрегата ракети «Нептун», що спричинила руйнування російського крейсера “Москва”.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Також у музеї представили рятувальний круг та сигнальний буй із затонулого флагмана російського флоту. Артефакти надало командування Військово-морських сил ЗСУ.

Завідувач Центрального військово-морського музею України (філії Національного військово-історичного музею України) Сергій Воронов розповів, як саме відбулося ураження крейсера. За його словами, 13 квітня 2022 року о 14:06 відбувся старт першої з двох ракет «Р-360» «Нептун» берегового ракетного комплексу Військово-морських сил України «РК-360МЦ» «Нептун». В результаті удару було уражено флагман Чорноморського флоту росії - крейсер “Москва”.

За офіційними даними, ракети потрапили у лівий борт в район ходового містка, кают-компанії й носового машинного відділення. 14 квітня, надвечір, крейсер затонув за 75 км від мису Тарханкут.

Пресконференція, присвячена річниці знищення Військово-морськими силами України ракетного крейсера “москва” / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

Окрім цього, Воронов зазначив, що ракети повинні були стати на бойове чергування лише навесні 2022 року, але у лютому, за три дні до початку активних бойових дій, ракети з київського заводу були вивезені на південь Одеської області.

“Крейсер “Москва” - один із шести найбільших кораблів росії. Це велика фінансова втрата - його вартість була від 700 до 900 мільйонів доларів. Це не перша така втрата в історії чорноморського флоту, хоча взагалі з часів Другої світової війни це найбільший бойовий корабель, який затонув”, - сказав завідувач Центрального військово-морського музею.

Він додав, що це вже третій флагман, який росія втрачає на чорноморському театрі бойових дій. Перший у 1916 році - “імператриця марія”, який затонув просто у Севастопольській бухті на стоянці. Другий - лінкор “новороссийск”, який затонув у 1955 році практично у тому самому місці.

Читайте також: Рік тому ВМС України переписали вікову історію: Резніков нагадав, як знищили крейсер «Москва»

Також під час заходу Центральний військово-морський музей України за участю громадської організації "ДНА" анонсували створення експозиції – математично змодельоване на основі фактів 3D-шоу "Отріцательноє всплитіє", яке, у тому числі сприятиме розвінчуванню міфів, створених російською пропагандою, щодо потопленого крейсеру "москва". Київ стане першим містом, де презентують експозицію, у травні. Далі шоу демонструватимуть в інших країнах світу.

Трейлер 3D-шоу можна переглянути за посиланням

Як повідомлялося, крейсер російського чорноморського флоту "Москва" внаслідок удару українською протикорабельною ракетою "Нептун" 13 квітня 2022 року зазнав істотних ушкоджень та почав тонути після потужного вибуху боєзапасу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-