Рік тому ВМС України переписали вікову історію: Резніков нагадав, як знищили крейсер «Москва»

Рік тому ВМС України переписали вікову історію: Резніков нагадав, як знищили крейсер «Москва»

Укрінформ
Рівно рік тому Військово-морські сили Збройних Сил України переписали вікову історію - влучним ударом українських ракет «Нептун» було уражено той самий «русский военный корабль».

Про це нагадав у Фейсбуці міністр оборони України Олексій Резніков, передає Укрінформ.

«Згадайте настрій річної давнини. Подія була настільки надихаючою і водночас неймовірною, що багатьом здавалося — це не може бути правдою. Адже востаннє росія втрачала свій флагман понад сторіччя тому», — зазначив він.

За словами Резнікова, наші воїни зробили, здавалося б, неможливе і це змінило хід історії. Це був останній день домінування російського флоту на Чорному морі.

«По-перше, успішне використання українських ракет на таку відстань переконало партнерів, що немає сенсу зволікати з передачею ракет Harpoon.

По-друге, як тільки були отримані ракети Harpoon, команда віцеадмірала Олексія Неїжпапи успішно застосувала і їх. У підсумку — це призвело до втечі російських окупантів з острова Зміїний, яку вони назвали «жестом доброї волі».

По-третє, звільнення Зміїного дозволило відкрити «зерновий коридор». Світ отримав нашу продукцію, Україна отримала ресурси для оборони. Якщо б не було знищено «москву», досягти цього результату було б неможливо», — наголосив глава оборонного відомства України.

Читайте також: Маємо вже достатньо Harpoon, щоб потопити весь чф росії – речник Одеської ОВА

Він зазначив, що у підсумку російський флот змушений ховатися на південь і схід від Криму. Кремлівські мрії про десант на Одесу залишилися в минулому. Тепер росіяни хіба що можуть боягузливо обстрілювати мирних громадян з повітря.

На думку міністра, "головний висновок з цієї історії — це наша країна і нам вирішувати, як її захищати. Навіть, якщо хтось досі дбає про «обличчя кремля».

Резніков наголосив, що було доведено у бойових умовах, що зброя «made in Ukraine» здатна впоратися з найскладнішими завданнями і захищати на рівні з найкращими розробками партнерів. «Розвиток українського ВПК є пріоритетом, бо це елемент нашої незалежності. Наш успіх на полі бою — це запорука того, що нас підтримають», — переконаний він.

Читайте також: Важливу роль у захисті Чорноморського узбережжя відіграють данські системи Harpoon – Резніков

«Впевнений, що після нашої перемоги «москва» стане однією з найпопулярніших локацій для дайверів. А туристи зі всього світу будуть в українському Криму піднімати келихи фантастичного кримського вина під хороший тост — «за російський воєнний флот — до дна!» — резюмував Резніков.

Як повідомлялось, флагман Чорноморського флоту ВМФ росії ракетний крейсер «Москва» затонув 14 квітня 2022 року, внаслідок удару, здійсненого 13 квітня 2022 року в районі острова Зміїний двома ракетами «Нептун» берегового ракетного комплексу РК-360МЦ «Нептун» Військово-морських сил України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-